{ SKIP }
文:MenClub John Chan  
POSTED ON 31 Aug 2017

Photos & Video: Daimler

德國法蘭克福車展(IAA),九月中就正式開幕,平治(Mercedes-Benz)係主場嘅大哥大,梗係要拎啲實力出嚟啦。廠方屆時正式公布馬力過千匹嘅Hypercar,亦不忘展望將來,講講2030年嘅汽車生活會係點。






講未來嘢,Smart係非常理想嘅平台,Smart Vision EQ屬於兩人電動車,全自動駕駛,準確啲講,Smart Vision EQ屬於稱為「第五階段」嘅無人駕駛車,無軚盤、無加速及制動踏板、亦有通訊功能可同其他車輛溝通。







成件事擺到明就係倚靠大數據同互聯網系統,由中央系統控制,換言之,Smart Vision EQ構想中嘅用車環境,你係唔一定要擁有自己嘅汽車,想用車,篤一篤手機,部車就自動自覺去到你公司或屋企門口。



廿年前你同我講,話2030年會咁咁咁㗎喇,我睬你都傻,但睇而家電動車加埋互聯網急速發展,分分鐘有機會「提前達標」。 

Smart Vision EQ仲有唔少過癮設計,睇片啦!





呢部620係咪大家見過最靚嘅改裝車?大概都唔會係。但今時今日仲有位年青人會同爸爸一齊落手落腳改裝一部車,呢份父子情就實屬難得。
auto
父子的浪漫 沖繩改裝Pick Up Truck
19 Nov 2017
Tesla在昨晚活動中公布了他們第一部電動貨車:Semi,以及第二代Roadster,你沒看錯,的確是第二代Roadster。
auto
Tesla連環出擊:1.9秒Roadster•5秒Semi
17 Nov 2017