{ SKIP }
文:MenClub John Chan  
POSTED ON 31 Aug 2017

芬蘭喺電動車普及與推廣方面好成功,當地早喺2014年已經有電動車的士,而且係Tesla Model S。上星期,一位喺2014年12月購入Model S「搵食」嘅的士司機Ari Nyyssösestä,喺未滿三年情況下,累計行駛咗400,000公里。 

當地傳媒Helsingin Sanomat同呢位的士大哥做咗個簡短訪問。


圖片來源:Helsingin Sanomat

圖片來源:Helsingin Sanomat


Ari Nyyssösestä話呢400,000公里基本上冇發生過嚴重故障,但唔係冇嘢煩。例如動力輔助轉向系統就壞過一次,摩打亦發生過故障,電池亦曾出現少問題,  Nyyssösestä話:「好在呢幾個部份都有保用!」「摩打曾經有不正常響聲,類似情況都發生過喺其他Model S身上。」


圖片來源:Helsingin Sanomat


「電池方面,有次系統顯示續航距離尚餘60km,但電池明明已經冇電,而且無法充電,廠方將我車的電池送到荷蘭維修,並為我提供後備電池。」 

新車落地接近三年,累計行駛咗400,000公里,電池表現(續航距離)稍有下跌,由新車時嘅400km,下跌至目前嘅370km。Nyyssösestä話自己多數晚間喺屋企充電,喺屋企充電,肯定唔係Supercharger啦,唔怪得嚿電仲咁襟。


臨近年尾,大家每個週末都應該於「粉紅炸彈」與「婚禮晚宴」之中渡過。沐浴於人家的幸福之中,再望望你身邊嘅愛人,係咪都想畀一個最獨特、最真摰嘅承諾佢? ... ... ... ... ... ... ... ...
lifestyle
準備求婚嘅你 有冇諗過搵唐詩詠幫手
16 Nov 2017
Tesla在昨晚活動中公布了他們第一部電動貨車:Semi,以及第二代Roadster,你沒看錯,的確是第二代Roadster。
auto
Tesla連環出擊:1.9秒Roadster•5秒Semi
17 Nov 2017
教宗方濟各獲林寶堅尼送贈一部全白色的Huracan RWD超級跑車,並一如以往將有關「禮品」轉交拍賣行進行拍賣,有關收益將捐贈予慈善團體。
auto
哈利路亞!教宗獲贈林寶
16 Nov 2017