{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 20 May 2018
大家最鍾意一套戲嘅時候做過啲咩?入場睇五、六次?晚晚煲Blu-ray直到背得出啲對白?但對比起美國嘅一兩位《星戰》迷,呢啲都只不過係小兒科。來自阿拉巴馬嘅Greg Dietrich同Jake Polatty就用咗六年時間建造一個1:1極仔細嘅千歲鷹(Millenium Falcon)駕駛艙。
Greg同Jake喺自六年前嘅5月4日「星戰日」開始於Greg嘅車庫中由零開始製作,一開始只係得佢兩個,後來其他《星戰》Fans知道,就會遠道而來義務黎幫手,但即便如此,二人都表示起碼仲需要六個月先至真正能夠完成。當中最主要係因為佢兩個對細節嘅追求,由進入光速嘅控制桿、座位、超過500盞LED燈,以及艙內各種不知名甚至不知用途嘅配件,每一吋都係跟足電影中嘅設定。大部份建構都係以木板製成,而配件就以亞加力膠板、或者直接3D打印出黎。
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/pn7u4_iq0YY" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
而Greg同Jake嘅最終目的,就係希望可以砌哂成架千歲鷹出黎。理性啲講,先唔好理空間同錢嘅問題,淨係諗下成架千歲鷹嘅細節,再諗下佢哋對細節嘅要求,就令我諗起《庖丁解牛》入面嘅一句:以有涯隨無涯,殆矣。
Nerdist
原來係上年百大美女第16名!
girls
你認識今日生日的 Oktyabrina Maximova嗎?
18 Jun 2018
我發誓以後人望高處,下個男友一定要比上一個更有錢,你也是女人你該明白,出埠坐飛機怎麼可以坐經濟倉?的士這麼危險怎麼可以坐?
girls
王貽興 - 男友和炮友的分別
17 Jun 2018