{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 17 May 2017


北海道《米芝蓮指南》?你會疑問原來除咗《東京米芝蓮》外,米芝蓮有出過北海道版本,不過就已經係5年前嘅事,今年《米芝蓮指南北海道2017 特別版》將於5 月19 日正式發售,3星餐廳由1間變3間,年尾去北海道就要mark定朝聖啦。


今年一共有431間餐廳收入指南,共76間餐廳獲得星級評價,包括3間三星餐廳、13 間二星餐廳(包括5間新晉二星餐廳),以及60 間一星餐廳(包括27 間新晉一星餐廳)。


三星餐廳原本就有法國餐廳Molière(モリエール),今年就有有兩間新貴,分別是由二星榮陞為三星餐廳的花小路さわ田 (Hanakoji sawada),以及壽司專門店壽司宮川 (Sushi Miyakawa)。





法國餐廳Molière

由二星榮陞為三星餐廳的花小路さわ田 (Hanakoji sawada)

壽司專門店壽司宮川 (Sushi Miyakawa)


至於新晉二星餐廳,包括天婦羅專門店天婦羅あら木 (Tempura araki ) 和主打壽司的北の華 はやし (Kitanohana hayashi)。而本年首次獲得一星的餐廳,有主打日本料理的古今山久 (Kokonyamahisa)、主打蟹料理的活蟹の花咲 (Katsukaninohanasaki)、壽司專門店薄野鮨金 (Susukinosushikin) 等。而米芝蓮推介食府就有116間,全部都係經濟實惠嘅餐廳。


詳細名單:https://clubmichelin.jp/
即係咁,呢間本身喺大埔廣福邨街市嘅九米香,係大埔人都應該識。
gourmet
【醒少少免問候】旺角重開串咀「好難食牛肉麵」
22 May 2017
四手聯彈聽過,四手晚宴未聽過?咁你要試下啦!
gourmet
【法國 X 新加坡米芝蓮】聯乘名廚四手晚宴
22 May 2017