{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 18 May 2017
出外飲酒食飯,時不時都會遇到ham風乾火腿一類,配下酒當餐前小點,或買返屋企,不過咁,今日要講嘅係西班牙嘅Jamón ibérico Iberian ham ,唔係意大利嘅Parma Ham,同樣係風乾火腿,但就有好大分別,至少食Parma Ham無嘢襯真係好難放入口....鹹咗D囉。所以你大佬我今日唔囉嗦,好簡單咁簡略下咩叫西班牙黑毛豬火腿Jamón ibérico先!



Jamón喺西班牙文解火腿, ibérico就係伊比利亞豬, 西班牙火腿用上當地南部的伊比利亞豬,天生全身黑色,連蹄都係黑,故又名黑毛豬,做成的火腿叫Jamon Iberico。整個西班牙生產的火腿,也只有5%先可以叫為伊比利亞火腿Iberian ham。不過又唔係隻隻可以做,豬隻必須擁有 50% 或以上的伊比利亞豬血統,通常分為 50%、75%及100%純種,再細分成農場飼養和放養,前者食小麥和粟米穀物;後者則以橡果和水果作主要糧食,所以100%純種放養的伊比利亞豬最為矜貴,稱為Jamon Iberico Bellota,1kg價錢可以去到過千。



咁色澤同味道會係點?上網見過食家蔡瀾先生嘅食評咁形容:「將伊比利亞火腿切片,肉色由粉紅到深紅,中間,像大理石的紋一樣,夾著白色的脂肪,整塊肉都會發亮,這是吃橡實得來的。」而味道就因為 Iberico以橡果為飼料,食落嘅油脂會有種香甜同堅果味道。



你以為紅酒咩?Iberian ham 熟成得愈耐就愈好,熟成時間的長短,影響嘅係豬隻的血統、飼料以及油脂比例,熟成得太耐,唔夠肥嘅還會令肉質變硬、油脂減少。正常黎講風乾月份就有18、24、36、48,甚至係72個月,以風乾36個月嘅時間最為高質。



咁油嘅火腿就好肥好唔健康,我同你講其實唔肥! Iberian ham嘅膽固醇含量非常低及含有較多的天然抗氧及單元不飽和脂肪,有助於減低患上冠心病之風險,營養價值又同橄欖油相似,咁你知有幾有益啦?


好多人對意粉都有好多誤解,「過冷河」、「走澱粉質」,「要先煮定」,通通都唔啱!咪以為你日日食就會識!我地搵黎INVOLTINI 行政總廚 Jack Law同你講下意粉。識得食,梗係食每日新鮮製作嫁啦! ... ... ... ...
gourmet
【意粉識食食新鮮】邊個話香港人唔識整意粉?
18 Aug 2017
應該係香港首個 Chef VS Food Media 嘅廚界比賽。
gourmet
【大廚惡鬥食記】超搞鬼 Mercato "The Great Pizza Bake Off"
17 Aug 2017