{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 19 Jun 2017
今日瘋傳一名家長帶個仔去玩具展,去港灣茶記食飯時驚覺一道「炒貴刁」竟然有辣味,自己個仔唔能夠食,遂向餐廳投訴,這刻除了見到一名父親在父親節當日彰顯父愛外,我只能夠原句覆述「果然創新,第一次聽到呢個concept。」,你可知道,炒貴刁本身無錯,天生嘅辣一早注定,正如智商一樣。


圖片來自Facebook@唐生大地震 炒貴刁來自潮洲炒粿條,因為「貴刁」就是「粿條」的閩南話發音,同台灣嘅粄條都係大同小異嘅食材,炒粿條係馬拉名物,通常加蝦仁、雞蛋、臘腸、綠豆芽等配料,以黑醬油同辣椒醬,或者蕃茄醬溝辣椒醬同炒



不過炒貴刁即使來港多年,佢嘅身邊嘅配菜點點,都無改佢係「辣」嘅本質,本地茶記則以帶辣嘅黃咖哩醬同咖哩粉翻炒,將粿條換成廣府最常見嘅「河粉」,細個老豆就有講,米粉加左咖哩就喺「星洲炒米」,河粉加左咖哩就係「炒貴刁」,雖然落足料炒嘅茶記少之有少,不過若果你單用薑黃粉同味粉炒就香味大減啦。


所以話,唔識食,原來真係會教壞下一代嫁,第時個仔問你菠蘿包點解無菠蘿,我都希望你識得答啦。




中秋做節,登門造訪,帶咩月餅俾世伯伯友,呢D加分位你都唔做嘢?
gourmet
【月餅送禮】一年一度氹外母歡喜環節又開始
21 Aug 2017
我成日覺得外國嘅KFC,點解咁多新奇嘢,同香港永遠都要打蛇餅嘅KFC,究竟係咪同一個時空?
gourmet
【對KFC太有愛】香辣雞腿包造型隕石 究竟邊個買咗?
21 Aug 2017