{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 05 Sep 2017
啤酒對男人嚟講,地位猶如伴侶,日日飲都唔奇,不過有人就講,啤酒花當中有種成分phytoestrogen,實情係雌激素嘅一種,搞到你愈飲愈大波?


啤酒花,一向都有助眠、利尿,舒緩更年期嘅徵狀,但攝取過量最大嘅壞處,就係降低男性荷爾蒙,直接令你夜晚活動嘅能力降低。尤其是啤酒花比例用得最多嘅IPA,最危險咁話。你信唔信?我就打死都唔信啦!



目前為止,醫學界都無一份權威嘅報告指出啤酒花同「肥仔波」有關係。啤酒花含有大量化合物,當中一款就係8-prenylnaringenin (8-PN),呢款化合物的確有出現係舒緩更年期嘅徵狀嘅藥物,但即使係最啤酒花比例用得最多嘅IPA,頂盡每升都係得20微克,唔會直接影響男人,令肥仔波出現。


唔知你記唔記得,好耐之前都有人講過話,「食燒烤容易致癌」一樣,當肉類蛋白經過高溫處理,當中嘅梅納反應就會極其微量嘅致癌化學物質,真係,我諗同你食叉燒包哽死嘅機會差唔多啦。


至少我知道,如果飲啤哂飲得太多,係你未有肥仔波先之前,你先有一個肥仔肚腩先lol
經常有人問,有甚麼駕駛方法可以慳油一點?答案除了右腳放輕一點之外,就是用更優質的汽油。
autofeature
高質素 = 低耗油 - 加德士特配Techron® 5星級汽油
19 Jan 2018
又有機會試到靚牛扒!
gourmet
澳洲頂級Blackmore和牛 登陸香港洲際扒房
19 Jan 2018
唔係五顏六色嘅嘢就可以放入口嫁。
gourmet
無聊玩命? 美國網絡流行含住玩「洗衣膠囊挑戰」
19 Jan 2018