{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 29 Sep 2017
香港外賣apps,基本上都係三分天下嘅局面,不過今日要介紹嘅新事物,可能就影響當中形勢。話說Deliveroo,我諗大家知道前排改咗個中文名叫「戶戶送」,呢排又開始咗新搞作,就係喺灣仔設立香港首個只提供外賣服務嘅全新平台 Deliveroo Editions「戶戶小廚」,簡單嚟講就個俾餐廳進駐嘅實體廚房。


可能大家成日都會話香港好方便,一落街就可以食到茶記、快餐、各樣特色餐等等,不過連遊客都知香港地呢個地方,創業及經營一間餐廳係何等困難,高昂租金,高價人手,同埋出名高要求唔係我就投訴嘅客人,太多不明朗嘅因素去阻止餐廳擴展業務。


當然Deliveroo Editions戶戶小廚唔係喺香港首發,繼倫敦之後,於2017年4月首次於新加坡推出,香港亦緊隨其後成為第二個推出嘅亞洲市場。你會疑問,如何說服餐廳商戶成為進駐戶戶小廚?這就要靠Deliveroo運用的大數據作出嘅研究同市場分析,即係好似每區最缺乏嘅食物類型、最受歡迎嘅美食、客人平均等待時間等等,預估顧客需求,根據資料顯示,戶戶小廚喺倫敦及新加坡兩地都非常成功,當中部分餐廳的收入亦因此上升逾550%,並將外送時間減省大約10%。



而今次戶戶小廚,就成功邀到六間香港知名的餐廳,分別係食夏威夷style魚生飯嘅Pololi、主打主打salad同flat嘅MANA! Fast Slow Food、無味精摩登中菜Sohofama、香港少見的陜西菜有緣小敍、意菜 208 Duecento Otto同泰菜Thai on High,當中Pololi仲會推出Blazed by Pololi及Kai by Pololi兩個新品牌,主力做外賣菜式。





世界獨一無二嘅飲食體驗,$8888人仔姐,唔係唔試嘛?
gourmet
【$8888人仔一餐!】世界最神秘餐廳 上海米芝蓮三星Ultraviolet ...
23 Oct 2017
一餐試齊中、法、菲、意四國菜式!?
gourmet
【中法菲意四國菜】VEA一星大廚聯乘菲律賓餐飲女皇 四手晚宴 ...
23 Oct 2017