{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 03 Oct 2017
上次提到,大陸開到成街都係嘅沙县小吃準備上市,官方聲稱沙县小吃店數目應該超過60,000間,當中得到認證嘅只係少過一半,我就話其實兩者嘅差距應該更加之大。是否好驚訝講不出說話?心裡面會唔會仲有一個疑問:究竟沙县小吃嘅食物係點?


話說我自己寫完,都覺得呢間「沙县小吃」相當有趣,所以特登北上一趟,會一會呢間咁有「中國特色」嘅小吃店。沙县小吃一向都係「地痞向」嘅街坊食店,開店門檻低,基本有木棍同鴦鴛鍋就可以成事。入到呢間位於福田區上沙村嘅分店,客人確如只求快快食飽,我眼見旁邊一名大媽裝束嘅少女,柯打咗「飯+鹵蛋+豆腐」嘅飯餐,頹飯味濃,諗落都飽肚,所以我點了看似正路的蒸餃和雲吞伴麵。



蒸餃由我下單到上枱,過程不用2分鐘,明顯是蒸好放著,上枱時也蒸氣欠奉,暖食下肚。吃蒸餃指定配花生麻醬,反而辣椒醬無甚味道,偏油的麻醬其實只有些少味道。


雲吞伴麵,麵的分量極多,可惜味道又是那熟悉的麻醬味,雲吞是像近廣式的鳳尾style,薄皮多肉餡少,包著的豬肉餡其實都是沒啥調味。另外沙县小吃的藥膳燉湯,雖然可信性不高,睇落相當多人嗌。


你要我講味道,我只能同你講毫無特別,不過勝在價錢平到一個點,只係 13人仔.......(未算最平,因我食過一餐只係3蚊人仔嘅台山腸粉)


如果Chef Le Mon自己有餐廳,照計都上到榜啦可?
gourmet
法國 LA LISTE 世界最佳 1000 餐廳排名
13 Dec 2017
老細次次想食扒,唔通都去酒店Steakhouse 咩,以中價扒房黎講,合理有餘啦。
gourmet
扒房Outback再加碼 Black Label Tomahawk斧頭扒登場
12 Dec 2017