{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 05 Oct 2017
藍瓶咖啡Blue Bottle Coffee,素來被認定是屬於「文青」的咖啡,日本東京分店更是亞洲唯一朝聖地點,以慢調子的手沖精品咖啡,在美國咖啡世界突出重圍,不過上個月咖啡界就出現一個震撼消息,當今其中一個咖啡巨頭雀巢,宣佈動用5億美金收購藍瓶咖啡68%的股權,唔通藍瓶咖啡會掉落凡間出即溶包裝?


始創人 James Freeman , 2002 年於美國奧克蘭創辦藍瓶咖啡Blue Bottle,最初只係一個咖啡車仔檔,主打講求單一產地的手沖咖啡(Hand Drip),飲一杯咖啡就索價17美元,仲要俾少少耐性等待,點知呢種「慢工出細貨」迅速爆紅,深得啡迷歡心,洗爆社交平台。


有人就分析過,藍瓶咖啡嘅出現,食正美國咖啡文化中嘅第三波浪潮,同民眾經歷第一次的速溶咖啡時代、第二次的星巴克品質咖啡時代大有不同,第三波咖啡浪潮強調個性、獨立,精品咖啡,更加講究咖啡的產地、烘焙或沖泡方式,視之為一種獨特的生活享受。而作為第三波浪潮的代表,截至目前為止,分店在美國的數目已達36間,東京則有6間。



追捧嘅啡迷,仲要唔止係一般人,根據創投網站 Crunchbase 嘅統計,呢支藍瓶成立至今,已經募集咗 12 億美元嘅資金,投資者仲要個個猛人,包括 Twitter、Instagram、Uber 的創辦人、Google Venture 等,所以其中今次雀巢嘅收購,亦顯示到呢班投資者嘅精明眼光。


八月時已有傳聞藍瓶咖啡有機會登陸台北,真心相信香港都會在不久將來引進藍瓶,有去過尖沙咀碼頭嗰間符號咖啡,你就明白香港人仍在享受第三波咖啡風潮之中,對打卡同飲咖啡都有強烈嘅需求。


如果Chef Le Mon自己有餐廳,照計都上到榜啦可?
gourmet
法國 LA LISTE 世界最佳 1000 餐廳排名
13 Dec 2017
老細次次想食扒,唔通都去酒店Steakhouse 咩,以中價扒房黎講,合理有餘啦。
gourmet
扒房Outback再加碼 Black Label Tomahawk斧頭扒登場
12 Dec 2017