{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 13 Oct 2017
美國佛羅里達州塔拉哈西市(Tallahassee)一間麥當勞門口,場外大批民眾,大喊抗議,高舉標語,更圍堵店鋪,更召來警察維持秩序,為的是一款供不應求,用黎沾麥樂雞嘅的四川辣醬。我要川辣醬!我要川辣醬!
你以為事情咁簡單?成班民眾為搶嘅四川辣醬,究竟有咩特別?查實係因為美國大熱嘅科幻卡通片《Rick and Morty》Sesaon 3裡面,主角兼痴線瘋狂科學家Rick就不停提及呢款「四川辣醬」,聲稱等咗19年(源於1998年麥當勞為了宣傳電影《花木蘭》時,亦曾經特別推出過「四川辣醬」),卡通播出後,意外造成熱潮,更有「痴醬人士」發起聯署,要求麥當勞再次推出。
美國麥當勞有見及此,就喺10月7日重推呢款經典嘅麥樂雞沾醬,仲好抵死咁一天限定,點知嚴重供不應求。有網友就喺Twitter現場直播,現場超過1000人聚集,但係麥當勞只預備了70份蘸醬,結果造成是次「騷亂」。
老麥為左平息今次嘅沾醬抗爭,就宣佈承諾今個冬天會將四川辣醬重推,供應更多地區,更會供應更長時間,等更多人可以食到。究竟係一班未食過嘅網民真心想食?定係定時定候找下老麥晦氣呢?呢個網上爆紅"meme"事件,相信香港都無可能發生,始終講到只係為食嘅抗爭,還不及港紙緊要吧?
世界獨一無二嘅飲食體驗,$8888人仔姐,唔係唔試嘛?
gourmet
【$8888人仔一餐!】世界最神秘餐廳 上海米芝蓮三星Ultraviolet ...
23 Oct 2017
一餐試齊中、法、菲、意四國菜式!?
gourmet
【中法菲意四國菜】VEA一星大廚聯乘菲律賓餐飲女皇 四手晚宴 ...
23 Oct 2017