{ SKIP }

POSTED ON 27 Oct 2017
作為《龍珠》嘅擁躉,悟空同悟飯好似陪我一齊大咁(Well…...雖然悟空到我出嚟做嘢咁耐都仲打緊......),總係相信集齊七粒龍珠就可以達成願望,童真你識條鐵咩!不過有人真係重現返七粒出嚟,仲用黎放湯添....

今次銅鑼灣嘅涮涮鍋店牛気 Nabe Uraw就做到嘢啦,為希慎新店獨家推出七龍珠Genki湯同堂弄波士頓龍蝦頭湯,先講前者,明明知道個鍋係gimmick嘢,不過食正大家嘅集體回憶,私心會帶。七龍珠Genki湯嘅「龍珠」,其實係大廚將雞及豬骨等材料煮咗8個鐘後,濾成清湯,倒入圓形模待涼,雪凍後凝固成湯球,「龍珠」充滿骨膠原,意外成為女人嘅養顏食品。




仲抵死就係鍋內已經有齊七粒「龍珠」,係咪可以許願?食完唔隔離枱找數,ok?



另一款堂弄波士頓龍蝦頭湯底,擺明貴氣,職員先即席以慢火煎香澳和牛油脂方粒,再炒香洋蔥、京蔥、番茄,再加入波士頓龍蝦頭略炒,最後倒入高湯煮滾,龍蝦湯就這樣煉成的。

提返大家,其實牛気都係間放題涮涮鍋,湯底仲有好幾款,大路食材如包括澳洲M5和牛、美國牛肩肉、帆立貝、紐西蘭青口等,近百款食材,日式還日式,不過就無片皮鴨、乳豬咁囉,甜品有Mövenpick雪糕同椰汁芒果黑糯米飯,唔好下下食H字頭雪糕啦。

牛気 Nabe Urawa
地址︰銅鑼灣軒尼詩道 500 號希慎廣場 14 樓 1404至1405 號舖
電話︰2652 0008
營業時間︰11:30am-11:00pm

價錢:

午市60分鐘放題:$78/位起

晚市90分鐘放題:$178/位起



唔好講笑,$150食到呢碟扒,真心抵俾!
gourmet
Jamie Oliver加持 何文田平食高質Flat Iron Steak
23 Nov 2017
由12月1日開始,日日拆禮物!
gourmet
酒友最想收到禮物No.1 威士忌聖誕月曆
23 Nov 2017