{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 29 Nov 2017

手沖咖啡你見過,手沖高湯你試過未?

位於新宿丸井的ON THE UMAMI ,應該是全日本第一間專賣手沖高湯的店鋪,呢個結合手沖咖啡同自家製高湯。ON THE UMAMI 本身都係個專賣鰹魚、昆布、加飯素一類天然調味品的品牌。

而今次提供的手沖高湯,強調係純粹的「鮮味」,只簡單用幾款蔬菜,洋蔥,胡蘿蔔,芹菜,馬鈴薯和生薑,倒入放滿鰹魚乾片的濾壺,確保每杯手沖高湯都吸收鰹魚乾片的鮮味,強調不加任何化學物質。大佬,蔬菜高湯+鰹魚乾片,點會唔好飲呀?天氣凍我都想飲一杯,仲要只售200円!

提返先,日本人的飲食文化,時常強調「鮮味」,即「うま味」(umami) ,他們稱作是甜、酸、苦、鹹之後的「第五味」,起源是1908年,科學家兼東京帝國大學教授池田菊苗,正確鑑別出鮮味,發現了谷氨酸鹽能令海帶魚湯變得美味可口,這味有別於甜、酸、苦、鹹,因此將其命名為umami(鮮味)。

ON THE UMAMI 新宿マルイ本館店
所在地 : 〒160-0022 東京都新宿区新宿3-30-13 新宿マルイ本館5F
電話番号: 0120-979-993(受付時間:平日9:00~17:30)
営業時間: 11:00~21:00(日・祝 ~20:30)
URL   : http://www.on-the-umami.com/

摩登中菜采蝶軒今次載譽重開,新店落戶灣仔Garden East。
gourmet
摩登中菜采蝶軒 灣仔載譽重開
15 Dec 2017
網絡世界,好多嘢唔係真,睇相就「照騙」,食評固之然唔能夠盡信,但你又點諗到連餐廳本身都可能係假嘅。
gourmet
英國「打手」示範 如何在Trip Advisor 宣傳假餐廳
15 Dec 2017