{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 05 Dec 2017

尖沙咀永遠都是人頭湧湧,即使一個人要在該區「搵餐晏仔」,都是遠離人群為妙。在尖沙咀講人少,三角公廁一帶,即金巴利道與柯士甸路交界,冷門小店數目多,就是我等一班男人聚腳之地。不自覺走入百利巷仔,忘記了小食店百利來早已遷到元朗(目前仍在尋找鋪位),不過卻意外發現另一間食店。

這間滷友記,維持上手格局,神隱在百利巷弄之中。店主Daniel他本身做開西廚,之前同幾個朋友一齊夾份自己開店,最後卻只剩他一個。當西廚已久,私底下就不想再煮西廚食物,加上他特別鍾情滷水料,自己調配的滷水,走台式路線,減少甜味,加入自己秘製香料,加強滷水香氣。牛腩、牛筋、牛肚等主打的滷水料,先炆後滷,坐底3個小時以上。

由於區內商戶吃慣了上手小食店的炸物,所以此店亦保留一部份炸物。

要數店中最特別之處,應該是手工米粉,特意找廠方訂做,全屬自己的配方,感覺靠近新竹米粉,稍稍更粗更曲,質地更煙韌,微微帶米香,短時間索汁卻不快腍,極似我細個食的舊式口味。

滷友記

地址:尖沙咀漆咸圍2-4號金時商業大廈地下1號舖

營業時間:12:00nn - 9:00pm



摩登中菜采蝶軒今次載譽重開,新店落戶灣仔Garden East。
gourmet
摩登中菜采蝶軒 灣仔載譽重開
15 Dec 2017
網絡世界,好多嘢唔係真,睇相就「照騙」,食評固之然唔能夠盡信,但你又點諗到連餐廳本身都可能係假嘅。
gourmet
英國「打手」示範 如何在Trip Advisor 宣傳假餐廳
15 Dec 2017