{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 08 Dec 2017
大時大節,女伴十常八九都會動手整大餐俾你,對於一年有364日不在廚房的女伴,你可以抱有信心,同時亦要有二手準備,煮法最簡單的意粉,都可以煮唔成(Well...你明啦)。介紹返呢段片,米芝蓮名廚 Davide Scabin教你點將意粉改頭換面,整Tacos整Donuts,估你唔到呀!

米芝蓮名廚 Davide Scabin,他的餐廳Combal Zero,位列World’s 50 Best Restaurants的59位,菜式一如Davide本人,風格嶄新,創作大膽,就是你「永遠估佢唔到」一類食神級數。

大廚Davide示範幾款將意粉改頭換面的作法,首先大廚Davide就將平時食剩的意粉製作墨西哥Tacos 。將錯就錯,將意粉煮到完全吸水,再打碎,製作成 ”Pongo” ,再加入水、雞蛋、橄欖油、白麵粉和玉米粉,混合成粉漿就放上窩夫機,你會覺得諗到呢個方法都好神奇。

第二個做法,更加意想不到,將意粉變成梳乎里,之後更示範咗一個 "Bombolone “ ,即係Donuts,仲有鹹有甜兩個版本,最最最後,仲用意粉整一個意粉汁,係呀,我無打錯呀,你自己睇下學下嘢啦。

摩登中菜采蝶軒今次載譽重開,新店落戶灣仔Garden East。
gourmet
摩登中菜采蝶軒 灣仔載譽重開
15 Dec 2017
網絡世界,好多嘢唔係真,睇相就「照騙」,食評固之然唔能夠盡信,但你又點諗到連餐廳本身都可能係假嘅。
gourmet
英國「打手」示範 如何在Trip Advisor 宣傳假餐廳
15 Dec 2017