{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 02 Feb 2018

Dessert is served. April 13th.

A post shared by Chef's Table (@chefstablenetflix) on

《Chef’s Table》要講關於廚房同廚師的紀錄片,《Chef’s Table》應該係公認拍得最靚,拍得專業的一部,新一季已經拍攝完成,早前Chef’s Table的Instagram就率先透露新一輯的資料,今次要探討的領域是——甜點!

之後我都有介紹《Chef’s Table》當中出現過的廚師,好似係韓國的靜觀、曼谷的Gaggan、美國的拉麵店店主Ivan Orkin。去到最新一個Season ,似乎就會集中探究廚藝界的甜蜜樂園——甜品,因為片名疑似名為《Chef’s Table - Pastry》。過往《Chef’s Table》,各家媒體都會根據Teaser的場景去「估」今集受訪的對象,外國已經有眼利的網民搵到今次會參與的廚師,其中一個是美女甜品師Christina Tosi。

美國甜品大廚Christina Tosi,亦是甜品食譜作家,曾獲 James Beard Rising Star Chef award,她亦聯合明星大廚David Chang,成立Momofuku Milk Bar,售賣她的甜品或書籍,不過要數他最signature 的甜食作品,必定是 "Naked Cake",傳統層層海綿蛋糕卻不加表層的糖霜或忌廉,沒有外在的修飾,對海綿蛋糕和餡料的質素更加講究,近幾年更成為美國婚禮蛋糕的一個風潮。

《Chef’s Table - Pastry》將於4月13日於Netflix上架。
500歐元食住米芝蓮星級美食睇巴黎景色,幾抵呀!
gourmet
Alain Ducasse主理 嘆星級美食遊塞納河
16 Aug 2018
正如每個人心中都有座斷背山,每個男人心目中都會有間最愛的吧(對毒男們黎講可能係網吧),呢間吧未必有咩特色、未必有咩好飲、甚至連坐都未必好好坐,但你就係鍾意同班朋友三不五時去坐下、傾下計,呢間「吧」唔再係 ...
gourmet
香港都有!死前必到的150間酒吧
10 Aug 2018