{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 02 May 2018
家傳戶曉的TABASCO® 辣椒仔,今年是品牌面世的150周年,其中一個慶祝活動,就是邀請世界各地的餐廳合作,推出特別火辣的菜單,而香港唯一獲邀的就是中環蘭桂芳摩登韓國餐廳Jinjuu。

由美藉韓裔名廚Judy Joo主理的Jinjuu,菜式、佈置走摩登路線,食物如炸雞、烤肉、漢堡包、炸玉米餅等等揚著美國風,不多不少也是韓國菜的特色。餐廳便會在5月7日至21日期間供應限定TABASCO®菜式,如將TABASCO® 煙燻辣椒醬加入韓式辣炒年糕,以TABASCO® 青辣椒汁混苦椒醬調味的韓式辣醬炸雞,每道辣味也不一樣。

5月3日,主廚Judy Joo更會親自主理,製作獨一無二的TABASCO®6道菜菜單(每位$666 + 10%)。

你以為TABASCO®只出現在食物?少年你太年輕啦,不少cocktails都有落TABASCO® ,Jinuu的首席調酒師Paulo Quejano當然唔會錯過這可塑性極高的材料, 一款款如Caesar Arrives At Jinjuu、Meet Mr. Lada和Big Bang,韓風味同酒味一樣,好重。

Caesar Arrives At Jinjuu

BTW,如果閣下對自己的食辣程度有信心,由5月7日起,大家可以挑戰參加Jinjuu的勁辣雞翼競食大賽。每位只需$100,挑戰食十隻Jinjuu的「Don’t You Dare」特製辣汁雞翼,成功完成便可免費獲贈韓國啤酒、TABASCO® 精美禮品及Jinjuu的餐飲現金卷。


Jinjuu
地址:香港中環德己立街32號UG樓                                                                                                  
電話:37554868       

500歐元食住米芝蓮星級美食睇巴黎景色,幾抵呀!
gourmet
Alain Ducasse主理 嘆星級美食遊塞納河
16 Aug 2018
正如每個人心中都有座斷背山,每個男人心目中都會有間最愛的吧(對毒男們黎講可能係網吧),呢間吧未必有咩特色、未必有咩好飲、甚至連坐都未必好好坐,但你就係鍾意同班朋友三不五時去坐下、傾下計,呢間「吧」唔再係 ...
gourmet
香港都有!死前必到的150間酒吧
10 Aug 2018