{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 10 May 2018

如果日本的松阪牛、神戸牛和近江牛,三大和牛你都食過晒,同屬銘柄和牛的「山形牛」,產量稀少,雪花分佈均勻,肉質軟綿意外帶甜,其實你都應該一試。

之前介紹過的Hana(詳細請閱:http://www.menclub.hk/gourmet/12036),其集團相當積極引入JA 日本全農直送的和牛,所有出口的和牛,不同款式,全部由指定的農夫飼養,產地來自日本各地,如之前到港的佐賀牛。今次的山形牛,源自日本東北部山形縣,過往山形牛只作內銷,近年也只限量外輸,產量極少,約佔日本和牛產量1.25%。

山形牛雪花分佈均勻,脂肪溶點比一般和牛低,溶化的脂肪不算油膩,肉質軟綿,意外帶點甜味。

而餐廳順帶推出的「山形牛」盛宴, 套餐除了可自選山形牛涮涮鍋或壽喜燒,更包括帶子前菜、帆立貝等刺身四點拼盤、 冬日蔬菜盛、鯛魚魚湯稻庭烏冬及精緻甜品,不過要真正感受和牛帶來的幸福感,不外乎涮涮鍋和壽喜燒兩種方法,要我揀就一定係壽喜燒!

Hana 華小料理屋
地址:銅鑼灣登龍街 1-29 號金朝陽中心 2 期 Midtown 地下 C 舖
電話:2895 5677
營業時間:12:00pm - 3:00pm;6:00pm - 11:30pm
500歐元食住米芝蓮星級美食睇巴黎景色,幾抵呀!
gourmet
Alain Ducasse主理 嘆星級美食遊塞納河
16 Aug 2018
正如每個人心中都有座斷背山,每個男人心目中都會有間最愛的吧(對毒男們黎講可能係網吧),呢間吧未必有咩特色、未必有咩好飲、甚至連坐都未必好好坐,但你就係鍾意同班朋友三不五時去坐下、傾下計,呢間「吧」唔再係 ...
gourmet
香港都有!死前必到的150間酒吧
10 Aug 2018