{ SKIP }

POSTED ON 14 May 2018

這個價值$25000美金的 Cafe X電子機械臂,上年已經面世,最初研發的目的聲稱係娛樂,接下來又不停改進技術,順應第三波咖啡浪潮,可以快速生產Cortado、Matcha Latte、Flat White、Nitro cold Brew等等,每分鐘可以製作2杯飲品,即使要求多多,奄尖聲悶的咖啡客都能滿足,價錢亦同大牌子相若。

雖然Cafe X曾經作出聲明,研發這機器不是要取代一眾Baristas咖啡師,因為創辦人Henry Hu就話覺得依家咖啡師日日做嘅嘢已經好枯燥(well..佢好似25歲都未夠),與其咁機械化,仲點解要搵人做?擺到明對住班連鎖品牌去講。

Cafe X自年頭登陸 San Francisco三藩市,半年下來,實際見街又有咩問題?雖則機器可以做到唔同咖啡,不過打奶泡真係一團糟,談何拉花藝術,不過客人依然對這個Cafe X機械臂的出品充滿好奇。

至今Cafe X團隊集資了約700萬美金,亦期待更多具影響力的投資者注資,例如矽谷投資公司Khosla Ventures以及Uber創辦人,有望將每年生產15部機器的生產進度量產化。不過留意返,另一邊廂,大家日日飲嘅Starbucks 就強調無意為旗下20000間分店增設自動化的設備,所以你在SB飲嗰杯latte,依然好鬼熱,依然睇得出有拉花。

夏天就是要喪飲啤酒的節奏。
gourmet
首屆精釀邀請啤酒節 各地啤酒齊集香港
22 May 2018
日本又一廚藝新星之誕生。
gourmet
世界年輕廚師大賽結果出爐 日本代表藤尾康浩成冠軍
22 May 2018