{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 04 Jul 2018

不論去做去食豬扒包定水蟹粥,澳門你同我都似乎去得太多,食得太盡,況且香港都有不少高質素的澳葡菜,最近又多一間主打製作改良版本的澳葡菜新開,餐廳更有一個非常「養眼」嘅亮點,就係餐廳找來被譽為「最美澳門小姐」嘅麥嘉欣Sofia 做代言人(同事直言:MenClub做過訪問http://www.menclub.hk/menclubgirl/12192,真人勁靚),不時現身店中咁話,雖然我知無咩機會,但代言人都算搵得幾啱。

新店小島‧澳門菜(Café Terceira),已經在銅鑼灣時代廣場開業,剛才已講過餐廳主打改良版本的澳葡菜,菜式由大廚Billy吳偉樑主理,曾於東方文華酒店扒房、深灣遊艇會等澳門銀河酒店掌廚,擔任高職,對澳門菜有深厚認識。舉個例子,大廚將澳門最具代表性的豬扒包,加入自己創意變成辣肉腸松露芝士豬扒包和小島乳豬脆包配葡式甜辣醬。

小島乳豬脆包配葡式甜辣醬$138

用上只有2公斤的西班牙乳豬,大廚先以十多種不同香料醃一晚再吊起風乾,之後再慢火烤3小時至外皮香脆,最細心的是乳豬已起骨,食落啖啖肉,好感度高,再配搭葡萄牙經典的辣醬Piri piri汁。


極品海鮮蟹皇粥 $175
水蟹粥再升級,加入新鮮大蜆,隨粥奉上的除了青蔥和油炸鬼,還有自家製,以蟹膏、海膽和咸蛋黃炒成的海皇醬,更令粥底味道更鮮甜。

小島咖喱羊架$185
澳門咖喱向來出名,大廚Billy開業前曾試勻澳門超過十家咖喱店,最後集各家大成創出自家的獨門咖喱。​

葡式甜薯蛋糕配蜜糖乳酪$68

葡式水果酒(Sangria)$68/杯、$228/壺

小島‧澳門菜 Café Terceira
地址:銅鑼灣時代廣場食通天13樓1302舖
電話: 3101 9539
營業時間:11:30am - 11:00pm

酒店「鋸扒」都有咁大自由度!?
gourmet
酒店扒房新玩法 靚扒親自任揀 食幾多煮幾多
18 Jul 2018
Jamie Oliver的Mentor,意菜大廚Theo Randall再臨香港!!!
gourmet
意菜大廚Theo Randall 再臨香港 7月18 - 22日快閃炮製夏日新菜單 ...
18 Jul 2018