{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 24 Jul 2018

餐飲集團BlackSheep旗下的餐廳,好似法式扒房La Vache!、新開日式居酒屋Fukuro、入選《亞洲50最佳餐廳》的法菜BELON,你實有聽過。最近呢隻黑羊首次舉辦餐廳週,一星期內用超值價錢食盡期間限定午市、晚市餐單,尤其是BELON,晚市套餐食齊6道菜只係$588,聽到都心動啦。

大家一見到 「一張圖睇晒集團有咩餐廳」一類post,先恍然大悟後作「起鋼」,大鬧霸權乜乜諸餘此類,我成日都話,唔使太過「妖魔化」集團式經營的餐廳,做人標準要睇高少少,因為香港其實仲有好多有心經營的餐飲集團。

我諗起一個名字,BlackSheep,呢隻黑羊旗下的餐廳,集中在中環、灣仔附近,正路你一定有聽過一間,例如獨沽肉眼一味的法式扒房La Vache!、復古美式漢堡店Burger Circus、中環最靚仔的印度菜New Punjab Club。

即將來臨的8月,BlackSheep就會首度舉辦「黑羊 ‧ 美饌」餐廳週,活動期間,食客可在集團旗下18間特色餐廳,用超值價錢享用期間限定午市、晚市餐單,或者店中的招牌菜式,價錢由$98 - $588不等,等你有機會食盡品牌旗下各樣風味的環球料理,感受背後獨特的餐飲哲學。

首先,平時不設訂位的餐廳以下開放訂枱,好似口利福、La Vache!、Chôm Chôm和全新開幕的日式居酒屋Fukuro,接受2至6位的預約,難得唔使等。

各間餐廳自然也端出招牌,口利福祭出「媽媽椰菜豬肉餃子」和入選《南華早報》本港最佳燒鵝餐廳五強的「惹味燒鵝」。要講當中最抵同最期待,莫過於今年榮登《亞洲50最佳餐廳》的法式餐廳BELON,晚市套餐食齊6道菜只係$588,已包其招牌菜「原隻烤走地雞配法式青豆」,平時可能係食到3個course… 仲有Buenos Aires Polo Club,5道菜連General Pico 純正黑安格斯肉眼扒,只賣$348/位,真心好抵玩,記得上去check下。

今年榮登《亞洲50最佳餐廳》的法式餐廳BELON,晚市套餐食齊6道菜只係$588,已包其招牌菜「原隻烤走地雞配法式青豆」

餐廳更玩埋外送apps,全新推出Black Sheep Restaurants GO,供食客預訂餐廳週特定菜式,運送範圍覆蓋堅尼地城至跑馬地一帶,而且運費全免。

「黑羊‧美饌」餐廳週

日期:8月6日(星期一)至8月12日(星期日)

方法:由7月23日(星期一)上午11時起,顧客可登入 www.blacksheeprestaurants.com/blackseries ,揀選餐廳、日期、人數和時間,再填寫訂座所需的個人資料,即完成預訂。

500歐元食住米芝蓮星級美食睇巴黎景色,幾抵呀!
gourmet
Alain Ducasse主理 嘆星級美食遊塞納河
16 Aug 2018
正如每個人心中都有座斷背山,每個男人心目中都會有間最愛的吧(對毒男們黎講可能係網吧),呢間吧未必有咩特色、未必有咩好飲、甚至連坐都未必好好坐,但你就係鍾意同班朋友三不五時去坐下、傾下計,呢間「吧」唔再係 ...
gourmet
香港都有!死前必到的150間酒吧
10 Aug 2018