{ SKIP }
文:MenClub William 圖:互聯網
POSTED ON 29 Dec 2016
各位鍾意法國菜嘅朋友,一定有試過法國廚神(唔係法國賭神) Alain Ducasse喺香港洲際酒店InterContinental開嘅SPOON by Alain Ducasse,當年相當轟動。餐廳將會營業至2017元旦日,不過唔使擔心,同屬旗下嘅海鮮餐廳Rech將會取而代之,係Chef Alain Ducasse帶俾香港人嘅新驚喜。


Rech 本身就係一間近百年歷史嘅海鮮餐廳,一直堅持用最新鮮嘅用料,Alain Ducasse喺2007 接手後,就將佢變身成巴黎專門供應精品海鮮嘅高級食府,今次係第一次在法國以外嘅地方成立嘅據點。


可能大家唔太熟悉,等我略略介紹下Alain Ducasse 嘅來頭先,呢位來自法國國寶級嘅廚神,紅褲子出身,師承法國傳奇廚師Roger Verg,23歲就已經得到米芝蓮三星嘅榮譽,到依家佢旗下嘅高級餐廳,總共得到超過20粒米芝蓮星星,與Joel Robuchon同Guy Savoy並稱法國飲食界三巨頭之一。


佢最令人稱道嘅就係佢對法國飲食界嘅貢獻,以佢命名嘅集團旗下,除咗遍佈世界各地,20多間共得到超過20粒米芝蓮星級嘅高級餐廳,仲有廚藝學院、旅館同出版社,猶如一個法國嘅美食王國,而Alain Ducasse絕對就係站在城堡之上嘅國王。


佢嘅門生不但喺法國開枝散葉,佢嘅集團亦努力擴展海外,所以佢的確係全球美食界中一個極有地位嘅大人物,連法國前總統薩爾科齊都稱佢為「法國不可失去的一人」。


地址: 九龍尖沙咀梳士巴利道18號香港洲際酒店

電話:2313 2323

查詢:hongkong-ic.intercontinental.com


http://www.alain-ducasse.com/

http://www.restaurant-rech.fr/en


由北京開到香港嘅新派日菜,主廚話唔係個個人啱食,就好似秋葵咁喎!?
gourmet
【由北京到香港】跳脫新派日本風-——OKRA
29 Mar 2017
雙面刃係兵器上見得多,係廚具界就真係少見,呢個由美國公司設計嘅雙面刃Doppio,用嘅係日本鋼材。一刀兩邊,一邊係正常平口刀鋒,另一邊就係鋸齒刀鋒,用途多多。即使兩面刃不同,刀身都經過特別設計,刀鋒同刀柄重 ...
gourmet
【廚房之刀具】單邊刀不如雙面刃
28 Mar 2017