{ SKIP }
文:MenClub William 圖:互聯網
POSTED ON 11 Jan 2017

平時去酒吧飲開on tap嘅你,有無諗過可以喺斟啤酒嗰時加其他味?澳洲就有間酒吧喺佢地嘅on tap加咗個filter,好似膠囊咖啡,有咩用?就係可以「硬加」青檸、蘋果、覆盆子、蜜糖同粉紅西柚幾款味道落你自己order杯Draught Beer,真心擺到明gimmick嘢。


不過坦白講,睇到呢隻「膠囊」就唔開胃,因為膠囊咖啡出咗名難回收(除非佢係當垃圾....),一個膠囊咖啡就已經有塑膠同鋁嘅合成物,加上膠囊嘅錫紙薄膜、咖啡殘渣同濾網。單喺2012年,全球共賣出270億個膠囊咖啡,製造咗超過9萬噸垃圾,連膠囊咖啡嘅發明者 John Sylvan 都話有時會後悔發明咗佢。


而且站在飲啤酒嘅立場,我去酒吧飲on tap ,都係想飲你個品牌嘅Draught Beer姐。即使我想飲有青檸味嘅啤酒,唔代表就咁add-on「加味」,而係睇款材料係釀造啤酒時演化到咩味道,就咁硬入味道真係無咩意思,感覺同你加糖水落啤酒一樣。睇佢可以選嗰幾款,都唔係俾男人飲嫁啦!







https://www.facebook.com/9NewsMelbourne/videos/1781798028750517/

source: 9 News Melbourne


探索炸雞的千百樣可能!
gourmet
香港KFC創意平面廣告 當大爆炸變成炸雞
20 Apr 2018
呢款有漢堡肉自帶紅色肉汁,最初嚇死唔少人!
gourmet
美國最強「植物肉」 正式登陸香港 邊間餐廳有得食?
20 Apr 2018