{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  
POSTED ON 04 Dec 2017
相信唔少男士都有個夢想,就係如果有自己嘅地方,就會放部街機喺間屋到大打特大。不過呢個夢想有兩個層次嘅難度:第一,以香港目前嘅狀況,大家好難擁有「自己嘅地方」;第二,就算有,個地方都未必放得落一部街機。既然係咁,就唯有將部街機同其他傢私合二為一啦!

由Surface Tension出嘅「Nucleus」就係其中一個選擇。平時佢就係一張實木結構嘅咖啡枱,但其實入面收埋咗個32吋LCD螢幕、獨立音響、以及兩Set全三和街機掣,隨時能夠變身成街機機台。而且背後其實係一部PC,即係你可以隨時下載、安裝新嘅遊戲,實用性比起一部真正嘅街機台要高得多。仲未計你平時用黎放咖啡同晾腳呢?

不過都真係唔平,最基本嘅配備運電腦要3299英鎊,即係超過34000HKD(部電腦仲只係Intel G3250 CPU、1TB傳統HDD同8GB RAM),如果你要埋啲咩櫃桶燈、裝飾燈,隨時要4000鎊(約41000HKD)落樓。四皮幾嘢出黎買部扮檯嘅電腦,不如買幾部電腦砌埋扮檯好似抵玩啲喎!
Surface Tension
聖誕節仲有唔夠十日就到,大家應該都已經收到唔同朋友圈嘅「聖誕交換禮物玩法及條件」,亦即係代表大家要又逼又煩地出街去搵啲唔太貴,但又唔太「行」嘅聖誕禮物返黎。如果你未諗到買咩,我以下就有個好介紹! ...
hobby
聖誕送禮自用必備 「港產映画」金色節日版登場!
16 Dec 2017
繼兩年前自製咗個識擰識轉識着燈嘅「雷神」形藍芽喇叭之後,香港《高智能方程式》Fans Philip終於又有新作啦,就係OVA《SIN》篇中由加賀駕駛嘅凰呀上嘅「Ogre System」! ...
hobby
最後的加速 港人自製凰呀「Ogre System」
15 Dec 2017