{ SKIP }
文:MenClub William
POSTED ON 14 Nov 2017

同超級跑車一樣喺意大利生產嘅Gitzo,號稱腳架界中「法拉利」,如果閣下玩開影相,都必定認識呢個永遠令人仰望嘅百年攝影器材品牌,造腳架都講求工藝極致,不論裝嵌、物料嘅技術,好似係首間製造商採用碳纖物料及玄武岩纖維物製造三腳架,或者用鎂合金物料製造雲台,講真同製造架跑車無兩樣,咁你明白點解賣得咁很貴啦...

GK100THK 100 週年紀念版三腳架全球限量1917 支 (Carbon eXact碳纖維腳管、180°反摺功能及Traveler G-lock扭鎖)

Gitzo 剛剛就舉行咗品牌100週年紀念產品發佈會,不過唔講唔知,Gitzo 從1917年由創辦人Arsène Gitzhoven在法國創立,品牌成立之初,生產嘅並唔係腳架,而係專生產相機配件,好似快拆板、底片盒、快門、自拍計時器等,後來到咗1920年,有一段時間生產大片幅照相機,Gitzo更成為法國軍方的衛星工廠之一,主要負責軍用托架生產,砲架機槍都係靠佢托住。

後來到咗二次大戰,法國被德軍佔領,Gitzo也被迫停止所有生產線,直至二戰過後,將過去累積唔少腳架研發與設計的相關經驗,全心投入攝影用三腳架生產,並於1950年正式發表首款照相機專用三腳架與對應雲台,開始在行頭成功站出。

到了1960年,創辦人Arséne Gitzhoven正式退休,該公司改由女兒Yvonne Plieger及其夫婿Roger Pflieger接管,不可不提Roger在二戰期間是航空機械工程師,本身已經擁有了幾項腳架和雲台的專利,將多項先驅技術融入Gitzo,久站業界高端,隨後向50多個國家出口的各種各樣的三腳架和雲台。到咗92年時,兩夫婦年事已高,將Gitzo轉售給英國Vitec集團,正式結束長達近70年的家族企業,不過留意返成個Vitec集團仲有其他品牌如KATA 、Manfrotto,在幾乎有齊晒攝影界腳架嘅高端市場。

講返個100週年紀念產品發佈會,Gitzo除咗推出幾款限量版產品,好似限量1,917支的100週年紀念版三腳架,會中亦有介紹「Gitzo 百年傳奇歷史回顧展」,特別搜集了不同年代的經典照片和產品,經歷品牌百年歷程的縮影。話明「法拉利」你就知個牌頭唔係一般人可以應付到,大佬咁貴我都未捨得買呀...

C朗可否不要老...
hobby
【真的老了?】C朗速度大不如前,難再爆破
22 Nov 2017
繼EVMAs之後再與Skylar Grey合作,仲送多首經典名曲《Stan》!
hobby
Eminem現場演譯新歌《Walk on Water》
22 Nov 2017