{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 06 Dec 2017

對於一名籃球運動員黎講,有唔少特質你都需要擁有的,好似柔和嘅手感、出色嘅彈跳力、廣闊嘅視野等等。不過以上呢啲可能都係硬件上嘅野,軟件上亦即係心態上有一啲特質卻可以令你變得越黎越強,甚至天空先會係你嘅極限。

今個NBA賽季擁現一班天賦極強嘅新秀,其中好似留級生Ben Simmons咁雖然今季只係佢嘅新秀賽季,但就已經打出全明星級別嘅表現。而另一邊廂,湖人雖然獲得榜眼Lonzo Ball,但呢位話題球員就仲未打出令人順服嘅表現,相反佢嘅另一位新秀隊友Kyle Kuzma卻展現令人驚喜嘅實力及穩定性。
目前為止,Kuzma為湖人上陣左22場比賽,場均上陣30.9分鐘,可以拎到16.8分6.5籃板1.5助攻,投射命中率達到49.8%,三分球命中率則為37.8%。睇番呢份數據,Kuzma已經成為左湖人隊內嘅得分王,並且佢嘅表現亦都係湖人一眾球員中最穩定的,無論係正選定係後備佢都完全交足功課。
由於新秀已經有咁好表現,Kuzma成功引黎湖人傳奇Kobe Bryant嘅關注,甚至與佢二人共進晚餐,以向呢位年輕球員分享心得。
對於呢位只有22歲嘅新秀,Kobe可以話對佢印象相當正面,並且認為佢有一項特質係令到佢生涯初期已經有咁好嘅表現,而呢個特質就係 - 好奇心!
Kobe表示:「佢(Kuzma)可以非常清楚咁表達同討論,我認為最好嘅特質就係好奇心,因為你會想知道事情究竟係點樣發生的。當你擁有咁樣嘅好奇心時,你就會不斷尋求改善嘅方法,無論係精神上定係身體上。呢個就係我喺佢身上見到最突出嘅特質。」
Kobe提到嘅好奇心,確實係對於運動員黎講,特別係籃球員係非常重要的,因為當你有野唔識或者唔明白,你就會不斷去問、不斷去鑽研,然後就算你學識啦,你都會好奇如果將某個技術繼續提升到極致會係點,咁樣你嘅實力就只會不斷增加,然後成為一名無與倫比嘅球員。
聖誕節仲有唔夠十日就到,大家應該都已經收到唔同朋友圈嘅「聖誕交換禮物玩法及條件」,亦即係代表大家要又逼又煩地出街去搵啲唔太貴,但又唔太「行」嘅聖誕禮物返黎。如果你未諗到買咩,我以下就有個好介紹! ...
hobby
聖誕送禮自用必備 「港產映画」金色節日版登場!
16 Dec 2017
繼兩年前自製咗個識擰識轉識着燈嘅「雷神」形藍芽喇叭之後,香港《高智能方程式》Fans Philip終於又有新作啦,就係OVA《SIN》篇中由加賀駕駛嘅凰呀上嘅「Ogre System」! ...
hobby
最後的加速 港人自製凰呀「Ogre System」
15 Dec 2017