{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 07 Dec 2017

巴西傳奇「細哨」朗拿甸奴近兩年已經無再參加任何足球賽事,因此近日佢就宣佈將計劃喺2018年正式掛靴,結束球員生涯,開展自己嘅新一頁!

作為2005年嘅金球獎得主,朗拿甸奴自從2015年9月離開巴甲球隊富明尼斯後,就一直無班落。雖然無繼續踢任何足球聯賽,但係呢位傳奇就無離開足球,佢喺呢段期間不斷協助推廣唔同類型嘅足球賽事,好似室內5人足球等等。
「細哨」接受媒體訪問時表示:「我想這是一個機會,明年我想我就會正式告別足球。我可能會回到曾經效力過嘅球隊進行告別賽,呢一點我同我嘅團隊仲係考慮當中。當我正式退役後,我將會投身到我嘅音樂計劃及足球學校。呢啲對於我黎講都係較新嘅事,我將需要重新適應。」
現年37歲嘅「細哨」,其足球生涯可以話係輝煌至極,佢算得上係朗拿度嘅繼承人,係巴西球王之一。呢位傳奇生涯由巴甲球隊甘美奧開始,然後喺歐洲效力過巴黎聖日耳門、巴塞隆拿及AC米蘭三支大球會,其中2005年佢成功奪得金球獎及世界足球先生,並喺2006年帶領巴塞奪得歐聯冠軍,達到其生涯巔峰。
國家隊方面,2002年佢聯同朗拿度及李華度組成3R組合,一路帶領巴西殺入世界盃決賽,並以2:0擊敗德國,第5次奪得世界盃冠軍。
「細哨」雖然擁有極高足球天賦,但卻喜愛玩樂,所以對自己身體並無嚴加看管,導致其生涯好快就出現下滑。不過,「細哨」帶比球迷嘅除左其超高超足球技術之外,就係其對足球嘅喜愛,佢比賽期間總係會掛住笑容,睇佢踢波就係會覺得好開心,所以外界都稱「細哨」踢嘅為「開心足球」,希望佢呢份對足球嘅熱愛可以繼續承傳落去,帶比球迷更多快樂啦!
聖誕節仲有唔夠十日就到,大家應該都已經收到唔同朋友圈嘅「聖誕交換禮物玩法及條件」,亦即係代表大家要又逼又煩地出街去搵啲唔太貴,但又唔太「行」嘅聖誕禮物返黎。如果你未諗到買咩,我以下就有個好介紹! ...
hobby
聖誕送禮自用必備 「港產映画」金色節日版登場!
16 Dec 2017
繼兩年前自製咗個識擰識轉識着燈嘅「雷神」形藍芽喇叭之後,香港《高智能方程式》Fans Philip終於又有新作啦,就係OVA《SIN》篇中由加賀駕駛嘅凰呀上嘅「Ogre System」! ...
hobby
最後的加速 港人自製凰呀「Ogre System」
15 Dec 2017