{ SKIP }
文:MenClub 波特先生  圖:互聯網
POSTED ON 07 Aug 2018

現年33歲曾效力英超球隊車路士、紐卡素及韋斯咸嘅塞內加爾射手丹巴巴亞,目前正效力中超球隊上海申花。而近日喺一場面對長春亞泰嘅比賽入面,呢位黑人射手就被對方球員激到非常嬲,當中可能涉及種族歧視成份。

就喺申花vs亞泰嘅比賽期間,丹巴巴亞突然非常怒憤,並追住對方中場球員張力黎大聲漫罵,甚至一度捉住對方波衫嘅領位,其他球員見狀都立刻上前阻止雙方有進一步過激行動。

據了解,有指張力比賽期間不斷挑釁丹巴巴亞,甚至喺佢耳邊講出種族歧視嘅說話,好似「You Black」,擺明笑人地嘅膚色。因此,丹巴巴亞難以忍受,所以先有咁大嘅反應。而賽後,申花方面亦對張力嘅行為感到不滿,所以喺社交平台發佈拒絕種族歧視嘅貼文。

2015年離開歐洲轉至中超上海申花嘅丹巴巴亞,2016年不幸喺比賽期間斷腳,其後休養過後好彩無影響到佢嘅職業生涯,2016-17球季一度重新被外借回土超球隊比錫達斯,2017-18球季又踢土超另一支球隊Göztepe S.K.,而黎到今年6月佢又再次回歸申花。

其實整個體壇都嚴勵打擊種族歧視問題,好似NBA就曾經將涉及種族歧視嘅快艇老闆Donald Sterling拉落馬,而今次張力嘅情況,相信並唔會咁簡單就能了事。

【期待新戲】Papillon (巴比龍) 史上最偉大的逃獄故事回歸銀幕 都市人生活繁忙緊張,其實我們心中或多或少都會有逃獄的響往,夢想自己有一天能逃離現實的地獄,通向桃花源。大家有沒有看過美國著名電視劇PRISON ...
hobby
【期待新戲】Papillon (巴比龍) 史上最偉大的逃獄故事回歸銀幕 ... ... ... ... ...
15 Aug 2018
明夏Wade係咪真係退役呢?!
hobby
【最後的最後】「閃電俠」Wade將續約熱火1年,明夏退役?!
15 Aug 2018