{ SKIP }
文:MenClub 摯樂  圖:互聯網
POSTED ON 13 Sep 2018

【期待新戲】恐怖大作詭修女 嚇到你縮驚到彈起

本月新電影中其中一個最受注目的作品必定是恐怖大作《詭修女》(The Nun),呢套作品係亞洲恐怖名家溫子仁監製及編劇的新作,溫子仁的大名如果你是恐怖電影的愛好者必定如雷貫耳,佢係新世代的恐怖大師,本作品的預告一登場就嚇到全世界電影迷為之一驚,老實,個預告真心驚嚇,好早前無內容公佈只放幾個預告鏡頭已引起好大迴響。

-

呢套恐怖大作係北美市場大收,北美上映開畫一周已經勁收5350萬美元(約4.1億港元),已肯定是作品系列中最賺錢的一部。電影海外票房亦已收7750萬美元(約6億港元)。電影成本只需約2200萬美元(約1.7億港元)的《詭修女》到今日已肯定有1.3億美元(約10.2億港元)票房

,絕對大賺。

好多人只睇預告已經話嚇到完全唔敢睇,仲話有心理陰影訓唔著云云,我建議大家如大膽的話唔入場都要睇睇個預告片。當然如果真係覺得好驚而你又頂得住恐怖電影,何不入場驚足兩個鐘玩下。

呢套詭修女係詭屋驚凶實錄系列,是《詭屋驚凶實錄2》(The Conjuring 2)的恐怖修女角色全新獨立作,如要數系列作品時序,時間設定於《詭娃安娜貝爾:造孽》、《詭娃安娜貝爾》、《詭屋驚凶實錄》及《詭屋驚凶實錄2》之前,不過其實任何電影作品前傳的東西個人認為都可以唔跟,當佢一部新的獨立恐怖電影睇即可。

電影將於9月20日起正式係香港上映

想嚇破膽的朋友快d約埋friends子一起去睇,你唔係打算咁勇一個人去睇呀?小心有人拍你膊頭呀

詭修女

演員:迪文畢治爾泰莎法蜜嘉祖納斯布洛奇莎樂荷普英格麗比素邦妮亞朗絲

語言:英語
級別:IIB
導演:哥雲哈迪
片長:96 分鐘
類型:恐怖、劇情
故事簡介
一個隱居於羅馬尼亞修道院的年輕修女自殺身亡,一個有靈異經歷的神父和一個即將發誓終身修道的見習修女,被梵蒂岡教廷委派到當地調查事件。他們發現了修道院的邪惡秘密,令兩人不單生命受到威脅,他們的信仰和靈魂也面臨考驗。他們合力對抗曾於《詭屋驚凶實錄2》現身、化身成詭異修女的邪靈力量,令修道院成為人和邪靈的恐怖戰場。

不過其實講開講個女主角幾正

早前介紹《通靈王》20周年紀念模型時,仲未有上色版同埋未有透露售價,苦苦等咗幾個月,終於等到「麻倉葉」&「葉王」模型開賣喇!
hobby
《通靈王》20周年紀念 「麻倉葉」&「葉王」模型終於開賣! ...
26 Sep 2018
《東京喰種2》預定2019年會上映,演員方面將會同《東京喰種》時嘅陣容有別?
hobby
預定2019年上映!《東京喰種2》真人版電影製作決定
25 Sep 2018