{ SKIP }
文:MenClub Mean娜  圖:MenClub
POSTED ON 22 May 2017

點解女人咁驚30歲?



「因為代表你要去另一個階段,要做一個有承擔嘅人、有擔當嘅『女人』,而唔再係個『細路仔』、『女仔』。同埋好驚冇人錫,可能男仔會覺得︰你咁大個人,你唔係『女仔』喇,你唔係少少嘢都想我幫你呀?錫你呀?遷就你呀?可能好多時因為咁,令我哋(女人)自己都會諗︰我哋成熟喇、大個喇,好多嘢做錯,大家都唔會再容忍你原諒你,覺得︰『佢都係個細路仔啫~佢都只不過係廿幾歲啫~』所以我哋唔可以再任性。」——周秀娜




「因為佢係一個關口,佢係話畀你聽你嘅青春已經完喇,所以你要為以後作出嘅每一個決定、每一個舉動諗埋後果,同埋要鋪排你嘅將來鋪排得更好更仔細。」——鄭欣宜



「因為係一個階段。當你畢業之後,做嘢做咗一段時間,可能拍拖又拍咗好幾年,有啲財富,有啲知識,有啲經驗,咁人愈擁有得多,就愈驚失去,開始會好驚失去所有嘢,會變得冇安全感。所以特別係2字頭轉3字頭,對女人而言好似好大件事好大關口咁,因為好多女士會好驚自己之後咩都冇晒。」——彭秀慧




《29+1》經已上映一段時間,Mean娜身邊唔少女性朋友都有入場觀看電影,問到男性朋友呢?大部分對《29+1》興趣不大,紛紛表示︰「講女人30歲嘅戲關我咩事?」你啱,講女人嘢,女人自然會想睇;但除非巴打你係完全女性絕緣體,如果唔係只要身邊有老婆、有女朋友、有女性朋友、有女同事、有女上司乜乜乜呢類雌性生物圍繞住你,《29+1》呢套深入探究女性心理嘅電影,都好關你事。


老老竇竇,其實30不過係一個數字,做咩女人好似特別忌違,係都要29+1、29+1咁去叫30歲?不如先同大家上一堂AV以外嘅生物課,根據非正式統計,好多女性都發覺25歲打後,新陳代謝明顯減慢,頭髮長得慢咗、暗瘡印淡得慢咗,最灰係減肥都減得慢咗。然後由25歲開始,會發覺皮膚狀態不如以前,嘴邊肉鬆弛、法令紋加深、色斑增加……偶爾通一、兩晚頂,第二日連妝都上唔到,整日行屍走肉咁款,再望望街上十幾廿歲皮光肉滑嘅青春少艾,就會驚覺︰我老了。而呢種感覺,唔係出於個人神經質嘅敏感,而係女人s嘅共識。《29+1》導演彭秀慧30歲時,發覺身邊好友都為即將30歲而感到不安,於是就決定寫寫呢個女性都感興趣嘅題材︰「踏入30歲,女人會突然望多咗好多嘢,突然關注自身狀態,突然關注身邊嘅人;或者突然覺得身邊嘅人成日望住自己,總之突然間會有種不安嘅心情。雖然唔係全部,但有若干女生係到30歲,突然會注意自己個樣得唔得?比唔比得上人哋?怕人哋覺得佢唔夠一個Standard,開始出現好多比較。」欣宜都笑言︰「就好似未有皺紋就搽定Anti-Aging、Anti-wrinkle啲Creams先。」彭秀慧續說︰「事實上係會嘅,的而且確你都做嘢捱咗一段時間,就會覺得係時候要保養自己,跟住會因為想好好保養自己,而變得過分擔心。」


其實唔難明白女人點解有呢種心態,當自己離青春愈來愈遠,但男人依然從一而終地J緊18、22嘅妹妹時,女人自自然然會明白,唔似得「男人愈老愈有魅力」呢套,世上90%男人都係視覺動物,女人堅要靠樣,唔Keep唔得;再加上社會不停灌輸︰女人30就係「中女」、女人年紀愈大愈冇市場價值等等Concept,就算自己本身唔Care,畀人講得多提得多,對於30呢個數字多少都有啲淆底。嗱嗱嗱,唔係普通女人先會咁,就連女神周秀娜都一樣淆淆地︰「可能因為身邊朋友圍埋一齊食飯,大家講嘅話題多咗美容、SkinCare,又真係會檢查皮膚狀況……咁呢啲係表面上嘅,咁心態上30歲前同30歲後,我諗係會有少少唔同,嗰個唔同唔係突然之間,而係可能28、9歲開始,逐啲逐啲自己經歷過、感受過好多嘢,再到 30歲時,你會對自己將來嘅選擇、想要咩嘢,都會更加清晰。」





正如男人到某個年紀會腦內「叮」一聲,唔再掛住由朝到晚打機嬉笑玩鬧,會突然認真諗事業諗前途,好似周秀娜所講,女人到2字尾開始,人生歷練多咗,到30歲新關口,除咗諗多咗皮膚,仲會諗多咗自身。喺開首嘅文字中,彭秀慧都提過︰「人愈擁有得多,就愈驚失去……」點解驚失去?如果凡事你都掌控到,其實冇咩好擔心,欣宜就認為,隨住年紀愈大,女人真正最擔心就係「不能夠控制嘅東西」,因為控制唔到,你唔知事情將來會點,然後害怕失去。彭秀慧就話︰「當你經歷到一啲真係控制唔到嘅嘢,包括疾病、衰老、離開,甚至感情,呢啲唔係單手或者雙手控制得到,然後你愈用力就會愈痛苦,所以我哋要不停去面對同學習,同時學識唔好過分地擔心。」所以到30歲,女人會思考得更多,會諗自己想成為點嘅人,想擁有點嘅未來,而女人嘅未來,大多數都有一個「他」嘅存在。

 

愛情方面,有咩係以前唔會諗,到差唔多30歲時開始會諗呢?「經濟方面嘅距離。」欣宜認為︰「雖然我自己畀自己都絕對冇問題,但我接受唔到要養一個人。因為呢啲錢係我自己辛苦賺返嚟,我唔需要養你,如果我想買禮物畀你係另一回事。同埋我覺得男仔同女仔之間,男仔都要有男仔嘅尊嚴,我都唔希望如果我要去旅行,佢又會唔會唔舒服呢?佢一唔一齊嚟到呢?又或者我今日想食貴啲嘅一餐,又要諗埋佢o唔ok呢?我會覺得好辛苦。」呢一點,周秀娜都認同︰「唔係要搵一個好有經濟能力嘅人,都唔係要搵一個超級富豪……以前會諗唔明,覺得有冇錢都唔緊要,但當你自己大個咗,自己經濟獨立嘅時候,就會發覺一個問題就係,我都想搵一個同我生活差唔多嘅人,我哋可以一齊去做唔同嘢,而唔需要擔心太多。因為男性係好有自尊,所以當大家唔可以平等嘅時候,就會好多嘢參與唔到、溝通唔到,呢個係我自己而家會睇得到嘅嘢。」

 

可能唔少男讀者覺得對男士有經濟要求呢點已經叫做好「港女」,但認真睇返前文後理,欣宜同周秀娜嘅主張係企喺經濟獨立嘅女性而言︰用自己嘅錢同男友去旅行;用自己嘅錢同男友食大餐,可以自己畀自己,只係唔想助養軟飯王,帶出嘅重點其實係,女人人大咗,對愛情嘅睇法都現實咗,唔再只有天馬行空嘅浪漫,因為經歷多咗,諗嘢更理性,更懂得為自己及彼此關係考慮。雖然呢啲現實諗法無疑對男方會增加壓力,但女性到30歲時身心上嘅壓力,男士又有多少了解呢?如果你身邊都有29+1嘅女性,唔好吝惜你嘅關心,29+1給予女性嘅恐懼,可能遠比你想像中大好多。





Wardrobe: Zara
Stylish:Hazel Leung
Hair:Milk Chan@Xenter(Joyce)、Jo Lam @ Private I Salon(Kearen)、Amber Tse @ Queens Private I(Chrissie)
Makeup:Samuel @江中平化妝室(Joyce)、Angel Mok(Kearen)、Circle Cheung @ndnco.co(Chrissie)


JOOX Presents: Nowhere Boys《月光寶盒》平行時空音樂會 日期:27.10.2017 (FRI)時間:8PM 地點:九龍灣國際展貿中心 KITEC MUSIC ZONE@E-MAX 門票:ALL STANDING $280 門票已於購票通及通利琴行售票處公開發售 網 ...
people
「在香港夾BAND最重要的是...」 - Nowhere Boys
13 Oct 2017
「埋掉一隻碟,就像殺掉一個歌手...」
people
【每個男人 都有故事】第十九·集:黑膠碟養父-Paul
09 Oct 2017