{ SKIP }
文:MenClub Raphael  圖:MenClub
POSTED ON 07 Oct 2016

「X,真是好L型呀 ……」,訪問裡有一段恭碩良的Drum Solo,從未看過他表演的女同事們瞬間中招,原來Jun在你面前打鼓,可以型到這個地步;然後Jun在MenClub Facebook Feed裡演出的幾首歌,全是Live Performance,未經調音刪剪,但聽起來絕對會瞬間毛管戙,Jun笑說香港有很多勁過他的音樂人,但現場唱得出如此水準的歌手,我說是專業歌手,不是歌手兼鼓佬兼作曲兼監製兼演員的音樂人,在香港數得出多少個?

恭碩良,一個擁有多重身份的音樂人,唱、作、打鼓,唱片監製還有演員,如此才華橫溢的表演者,他還謙稱Jun只是一個來自澳門的村仔 : 「澳門係一條好細嘅村,我係澳門嘅村入面嘅村仔嚟之嘛。我由喺嗰度去到喺香港,可以出自己唱片,可以而家喺度同大家做訪問,其實呢個係幾意想不到嘅事嚟架。其實我好知架,我好知自己好好彩架。」

將要踏入不惑之年,Jun可以很Rock,但同時可以沉穩自如,從年輕時候出道,經歷過不少高山低谷,走過多次起落,回望往昔,原來自己的人生高低潮,離得如此相近 : 「(人生) 低潮位係最多人識嘅時候係低潮囉。即係去到邊都見到我嘅時候,嗰段時間最低潮。最高潮係無人認得我嗰陣時最高潮!我唔知點解,但呢兩個 (時期) 係相隔幾年架咋。」

「好坦白講,其實,去返我係一個澳門嘅村仔。村仔出到城,去見到咁多人,見到咁多燈,好多Attention嘅時候係唔慣嘅。之前我可以話係細個囉,你要我一個新人咁坐喺度做訪問,唔係咁易架!嗰陣時我諗缺乏經驗,同埋細個囉,我好早入行架嘛。經歷咗嗰樣嘢,高潮位係當我完全脫離咗香港樂壇囉,03 年…… 完全同香港樂壇係無任何Contact。」

當時坊間也有不少傳聞,揣測恭碩良的音樂生涯是否遭受唱片公司打壓,十多年後的今天,他仍然堅持重申,脫離香港樂壇是個人決定,很老套地說,是為了自我發現與追尋,重新梳理紊亂的人生。「呢個唔係因為公司點點點,唔係!完哂約架啦,係我自己決定返澳門再Restart過成件事。Reset個人;同埋Reboot囉。我嗰陣時好清楚,嘩完咗份約走先 ~ 不如搵吓自己先,我地唔好搵咁多嘢先,搵返自己先,你究竟鐘唔鐘意音樂架先,我係去到嗰個位。」

「你究竟鐘唔鐘意音樂先,你自己同自己講。」創作、藝演之路,總會有自我懷疑的時候,而成功的關鍵,在於能否堅信、堅持,清楚了解自己的激情所在,「你鐘意你就寫歌,即係嗰啲好做戲,喺塊鏡面前。你鐘意你而家即刻出去寫首歌,你咁鐘意音樂,你不如攞枝結他走去朋友個Coffee Shop度就唱俾人聽。我就係做哂呢啲嘢,我發覺我原來真係鐘意音樂架。」

「我真係去到一個位,我一聽到結他聲已經噢,頂唔順!聽到人地開咪,我唔係驚個Feedback,我係對音樂,一個我咁鐘意嘅嘢,而我係可以放棄。因為嗰陣時去到唔好玩嘅程度係,唔好玩嘅。我知道我係去緊嗰個方向我就,不如Reset咗先。你最亂嘅時候,最唔清楚嘅時候,最好就係去返你最Original重新嚟過先,全部啲拖板拆哂佢先,你會開始搵呢個插蘇係邊個架? 絕對唔係我擺架囉。」

「全部剝哂,啲線全部重新再搞,其實好好玩架。咁一個人生要做好多次呢個動作之後。你就會知道,拖板嘅好處同唔好處囉」說真的,我挺喜歡拖板的比喻,不同階段的人生,需要多樣的輸入和輸出,一個電制豈能插到老? 懂得適當地調整,你的路才能走得更遠。

音樂才是Jun的老本行,電影演出雖是一種新嘗試,但他坦言自身的演技造詣還未夠班,還是唱歌,夾Band比較好;而我們在《Just A Concert》裡,就能欣賞到Jun做他最耍家的事 : 找一班勁過自己的音樂人表演,還有,用屬於恭碩良的音樂風格,帶給我們獨特的享受,「香港嘅觀眾都知道有咩係有誠意,有咩係無誠意,你會好快捉到呢個真定假架,香港係好叻呢樣嘢。」是的,Jun唱了這麼多年,誰會懷疑你的音樂呢。

TEXT : Raphael @ MenClub
PHOTO : Sam @ MenClub
VIDEO : Vincent @ MenClub、Nam @ MenClub、Dave @ MenClub
STYLING : Hazelnut @ MenClub
LOCATION : Rock Empire


愛笑的女生難找嗎?觀乎香港狹窄急促的生活環境、爭先恐後的生活態度,就算再愛笑的女生,笑不出也是人之常情。正因為如此,天生就是一副笑顏的女生就很值得大家留意,例如擁有一對「腰果眼」的Jessica簡淑兒。加上 ...
people
[情人節氣魄更壯] 愛笑的女生 - Jessica Kan 簡淑兒
13 Feb 2017
闊別30年,《小男人週記》再會大家,不一樣的小男人梁寬,與一如既往的好男人鄭丹瑞,細訴30年來,香港男人的轉變。
people
【情人節氣魄更壯】小男人.好男人——鄭丹瑞
01 Feb 2017