{ SKIP }
文:MenClub Mean娜  圖:MenClub
POSTED ON 03 Mar 2017

「愛拚才會嬴」呢種熱血精神聽落好Old School,但喺呢個時移世易嘅時代,男神女神交替得仲快過電影,如果空有Attractive嘅軀殼而冇內在,轉個頭就會畀人拋諸腦後,忘記得一乾二淨,想上位?真係要回返句「好心你幾廿歲唔好咁多幻想啦」.jpg。


朱鑑然之所以能夠喺成為近年較突出嘅新人,唔單只因為佢擁有俊俏嘅外貌同睇到人濕晒嘅Body……(Er,我指睇到人流晒口水),再加上前香港游泳代表隊成員嘅光環,的確令人另眼相看,話晒可以游水游到代表香港,真係唔講得笑!不過香港地,高大威猛靚仔有才華嘅男小生並唔算少,但佢哋欠缺嘅,可能就係一份「愛拚精神」,一份好似朱鑑然咁堅毅不屈、努力向上嘅精神。





可能因為由14歲開始就加入港隊,Keep住成日訓練同操水嘅關係,朱鑑然毅力過人,遇到錯折都唔會輕易言敗,仲會追求超越自己。咪睇朱鑑然平時喺節目上咁玩得咁陽光,其實佢內心實質係一名怕羞仔,不過你懂的,要喺呢行打滾,摺埋摺埋點得架!「其實我係怕羞底嘅,但成長嘅過程會令我學識到唔同時候要有唔同禮儀、面對唔同人要有唔同態度,然後慢慢學識將怕羞嘅一面收埋得好少少。因為你開工拍嘢冇得你怕羞,目前我嘅經驗話我知,最重要清楚件事做咩、你嘅角色係點要、要點去演繹會好啲……我學識咗其實任何人都可以問佢問題,比如導演、其他演員,都可以多啲溝通同商討,咁對件事會再好啲。」


試問呢種傻更更得嚟又上進嘅靚仔,邊有人受得了~ 除咗女仔封朱鑑然做新一代男神之外,就連男仔都buy佢!That's why朱鑑然以新人嚟講,都得到唔少演出機會,最近就有份參與電影《骨妹》,飾演一位愛上骨妹嘅「傻仔」,佢就話︰「我個人呢,除咗放之外其實仲係戇居居,只不過我放嘅時候你見唔到我戇居居(笑)。我覺得演戲時人係有好多面,咁我都只不過係將我其中一面代入角色,然後呈現喺畫面上畀大家睇。








平時見朱鑑然拍劇多,拍電影感覺又如何呢?「電影就慢啲細緻啲,劇集就會快啲,不過我之前拍嘅劇集都近乎電影嘅Quality,所以都未至於話好『Chur』。」原以前拍電影感覺上會緊張啲,但朱鑑然又唔係咁睇︰「拍電影準備時間會多啲,電視劇有時可能臨時會改,當日先畀嗰場戲或者台詞上嘅改變。我個人著重於需要多啲時間去準備事情,所以如果事前功夫足夠,我會更加放鬆地去做。」


老老竇竇,朱鑑然多人賞識,唔只靠樣,因為佢係一個會畀Effort去增進實力嘅新人︰「我知道如果我唔去努力,我就一定唔會成功,雖然你努力咗都未必會有回報,但係如果你唔係抱住要全心全意仗大好件事嘅心態,就一定冇機會畀你,機會係要自己去把握,有個機會擺喺你面前嘅時候,如果你唔識去珍惜,咁你就會錯失咗。」


問到佢以前有冇咩特別經歷,佢就話︰「我試過以前Cast過一個飲品廣告,我Cast完之後返到屋企,覺得Casting時反應唔夠好,於是自己Contact返對方,話覺得自己今日個反應可以再做好啲,我返到去好認真咁再諗過一次,可唔可以畀多次機會我。」之後對方就話OK,因為佢好欣賞朱鑑然認真嘅態度,最後Casting多一次,朱鑑然就成功得到角色。「其實我嗰時有猶豫過覺得對方未必會畀機會我,但係當你覺得件事係可以做好啲,咁就應該去爭取。」







當然,有出色嘅新人,都要有人願意畀機會。成日都聽人講香港新一代幾唔掂,但如果冇人願意教願意培訓,試問新人又如何成長呢?努力嘅人唔係冇,可能佢哋欠缺嘅只係大家給予嘅機會。



Venue︰觀塘如心艾朗酒店


十九年前的《寵物情緣》好看吧?十九年後古仔跟寵物合作,這次不是狗而是貓,而且一樣大賣溫情,你又會不會入場支持?
people
再續寵物情緣? - 古天樂、犀犀利
10 Jul 2017
哭並不丟臉;自私並不可恥,何必為了滿足別人而迫使自己強作開朗?
people
給陽光小姐一點陰霾——糖妹
10 Jul 2017