{ SKIP }
文:傑克  圖:互聯網
POSTED ON 15 Sep 2017
個個都返工,個個都想返工咩!之但係,如果搵到一行係既有型又有款仲要過癮有滿足感,兼且搵到個錢添,這樣的一份工,又真係唔怕返喎!


IG Model
以前要出名,要有一技之長,例如唱歌做戲彈結他,但FB、IG成為我們日常生活必須品後,只要夠樣靚身材正,又願意賣弄一下性感(男女都有市場架),網民就容得下你,有了知名度及粉絲團,成為了網紅,賺到眾人艷羨目光,賺錢根本不是問題。
 
Youtuber
如果樣子不夠出眾身材不夠標青,咁就要回歸才華喇。現今世代真係再冇懷才不遇,有左youtube之後,你的才華可以盡情展現,唱歌拍片當然係最普遍的上位



社交媒體專員
FB的成功,令到社交網站不單是用來作社交用途,在FB賣廣告、做宣傳分分鐘仲有noice過落電視廣告。如今成立一間公司,可以不做網站,但不可以不開fanpage,因為fanpage的宣傳效果非常顯著,一傳十、十傳百,公司與顧客之間既可互動,又可交流意見,公司清楚客人的喜好,隨時調整業務方向,但要建立一個多人Like的fanpage,其實又唔係咁易,要捉到網民心態,留得住他們多瀏覽,極為考功夫,但成功做到確又有滿足感。
 
財經評論員
只要一日有股市,財經評論員(俗稱財經演員)就不愁沒有工開。以往可能只有電視台、電台需要財經評論員(又可俗稱股評人)講股和分析市況,但隨著網台愈開愈多,家陣連證券行都自己搞youtube channel,廣邀有個人風格的財經評論員笑談股市,玩理freestyle講股,睇黎呢行會繼續遍地開花,青姐、沈大師後繼有人呀!

追夢者
每隔一段時間,就會有傳媒報道有人不做高薪厚職,為了夢想不惜做巴士司機、義教、流浪、踢波等等,這些追夢者大多獲網民激烈讚賞,稱許他們有guts有大愛,其實都好有型架,而一個人只要肯朝著夢想進發,無論選擇哪一行業,自己都會樂在其中,並得到他人欣賞,這已是無價的人生。








山竹襲港,一夜間使香港滿目瘡痍,加上特首的互諒互讓,造就萬千打工仔在車站前展現了一幕幕文明的排隊畫面。幾千人井然有序地打著蛇餅等搭車,場面令人感動兼震撼。但同時,排隊的人卻有苦自己知,尤其是一些趕時間 ...
powerandmoney
比排隊更文明的做法
21 Sep 2018
就如小女生總會幻想過,長大後成為選美冠軍;小男生的幻想,恐怕就是長大後成為運動員。 香港政府不重視體育,路人皆見,學生玩運動,要不是OLE(Other Learning Experiences),就是OPD(Our Parents' Desire ...
powerandmoney
【做唔成球員】 我們在體壇可以做乜
20 Sep 2018