{ SKIP }
文:MenClub Kay Pang 圖:互聯網
POSTED ON 15 Jun 2017
集資平台Kickstarter同Indiegogo嘅冒起,造就咗唔少Product Designer同小型科技公司,有機會將佢哋天馬行空嘅想法實體化。不過最近我就發現到,原來唔單止Gadget嘢同Lifestyle小物可以玩集資,其實連時裝都可以,好似「CLOSS」呢個日本集資平台就以時裝掛帥,而且最新進行緊嘅集資項目,更係你估都估唔到!





CLOSS同其他集資平台唔同嘅係,擺得上去集資嘅都係想完成一樣Project多過出一件衫一條褲,例如幫某個牌子集資去巴黎開Fashion Show,又或者集資出一本叫『FASHION ∞ TEXTILE』嘅布料書籍,曾經成功集資嘅牌子包括大家都唔會陌生嘅ANREALAGE、FACTOTUM等等。





咁究竟呢家進行緊嘅集資項目有幾特別?就係嚟自牛仔褲聖地岡山縣嘅新晉職人牛仔褲牌子EVERY DENIM,想集資買一部Caravan車!你冇聽錯我冇講錯,是咁的,話說呢個牌子想開鋪頭但又唔想搞實體店面,就忽發其想做一個「移動型販売」嘅Project,實行去到邊賣到邊,集資所買嘅車將會改裝成一部可以喺入面製作牛仔褲,同時亦可以變成店面嘅「えぶり号」,集資期由即日起至7月22日,想支持下嘅不妨去CLOSS個網了解更多!



當由Michael Lau x PUMA聯乘打響頭炮PUMA Suede50周年後,究竟那一個單位能緊接「轟動」去形容PUMA Suede 50周年的大典?結果,PUMA無聲無息地聯來德國奢侈品牌MCM,為這雙1968年誕生的經典波鞋燃起話題! 今次 ...
style
【奢華Hip Hop風重現】PUMA x MCM 德國奢侈運動風聯乘系列
23 May 2018
LV的雷米金杯收藏櫃實在太離地,這次與《Peanuts》聯名的F.C.R.B來得剛剛好!
style
【史努比的世界盃!】F.C.R.B x《Peanuts》別注系列
23 May 2018