{ SKIP }
文:MenClub Kay Pang 圖:互聯網
POSTED ON 10 Aug 2017
去日本「掃貨」係唔少香港人放大假嘅〝指定動作〞,尤其係一月同七月呢兩個日本減價月就更加瘋狂,雖然好多港人必到嘅掃貨點都有退稅服務,例如大型藥妝店、激安之殿堂(其實ドン・キホーテ先係佢個名)、伊勢丹等等,然而有好多地方都冇退稅呢回事,你總冇可能買包煙買杯咖啡都話退稅掛?嚟緊2019年消費稅由呢家嘅8%提升到10%,對大家嚟講會唔會有影響呢?





話說呢項建議最初希望喺2015年10月實行,家吓已經對原本延後咗4年,日本首相安倍晉三喺新聞節目中表示今次決定,目的係降低國債GDP比率,同時希望令日本政府可以喺2020東京奧運之前達到基本收支平衡。換句話說,過多兩年後排隊退返果10%稅,就變得更多重要!

由前一晚水靜蛾飛,到開季當日組成超過300人的人龍,就只有Supreme才有這般誇張的號召力!
style
【實況回顧!】Supreme 2018春夏東京開季日
19 Feb 2018
這個BURBERRY THE FEBRUARY 2018 SHOW,亦延續近幾季的「See Now, Buy Now」理念,最Signature的彩虹Nova Checks經已在官網上架!
style
【告別BURBERRY!】Christopher Bailey任內最後一個系列
19 Feb 2018