{ SKIP }
文:MenClub Kay Pang 圖:互聯網
POSTED ON 10 Aug 2017
去日本「掃貨」係唔少香港人放大假嘅〝指定動作〞,尤其係一月同七月呢兩個日本減價月就更加瘋狂,雖然好多港人必到嘅掃貨點都有退稅服務,例如大型藥妝店、激安之殿堂(其實ドン・キホーテ先係佢個名)、伊勢丹等等,然而有好多地方都冇退稅呢回事,你總冇可能買包煙買杯咖啡都話退稅掛?嚟緊2019年消費稅由呢家嘅8%提升到10%,對大家嚟講會唔會有影響呢?





話說呢項建議最初希望喺2015年10月實行,家吓已經對原本延後咗4年,日本首相安倍晉三喺新聞節目中表示今次決定,目的係降低國債GDP比率,同時希望令日本政府可以喺2020東京奧運之前達到基本收支平衡。換句話說,過多兩年後排隊退返果10%稅,就變得更多重要!

來自広島的洋服職人清水真(Makoto Shimizu)更會由今日起至28日於「靜月裁店」中駐場,為大家即場度身訂造The My Way西裝!
style
【洋服職人駐場!】「靜月裁店」企劃開催
22 Jun 2018
這幾年Hi-End fashion與street fashion的強烈碰撞,傳統男士高級西裝在這戰場上可謂一面倒敗退。這幾季幾乎是闊身剪裁的運動服、tee在單方面主導著時裝市場,作為幫兇的一份子,Raf Simons在接受《Vogue》訪問時也質 ...
style
【回歸巴黎戰場】Raf Simons ss 2019 高級時裝之榮歸?
22 Jun 2018