{ SKIP }
文:MenClub Kay Pang 圖:互聯網
POSTED ON 11 Oct 2017
下星期東京時裝週「Amazon Fashion Week TOKYO」就會開催,東京作為全球4大時裝之都之一,當然特別重視呢項每年兩度嘅盛事,除咗正規嘅時裝週,近年東京亦多咗一啲由時裝財團或者民間發起嘅「非官方」,例如由位於渋谷區嘅Hikarie、西武、SHIBUYA 109、109 MENS等商場發起嘅Shibuya Fashion Week(渋谷時裝週)就係一個好例子。





作為東京時裝週嘅前哨,渋谷西武就同專門提攜年輕次世代品牌嘅Showroom「Sian」合作,聯手打造名為NEW TOKYO CREATER嘅Pop-up,展示並發售7個新世代日本品牌包括CULLNI、ONE MADE、RYU、meagratia、LIBERTAS、A(LeF DE)E以及NOVE,有興趣嘅朋友不妨按此查看更多Pop-up現場相。





西武渋谷店NEW TOKYO CREATER POPUP
展期:2017年10月10日至23日
地址:東京都渋谷区宇田川町21−1 西武渋谷B館4/F MEN’S CREATER
山羊絨的優雅、手工絲印板畫技術的傳統工藝、灰及紅的英倫紳士色調,均展現出Fred Perry鮮有斯文的一面。
style
【鞋匠勝川永一謹製!】Fred Perry x H. KATSUKAWA聯名別注
16 Jan 2018
自日本90年代中期興起了名為「American Casual」的服飾(國內及台灣的網站翻譯為:阿美咔嘰),這個派系的服飾不講求時尚fashion,反面是講求每件服飾物件也是life time恆常着用,因此每件製作出來的衫褲皆力求盡善盡 ...
style
【日系美式風情】關西牛牌UES 秋冬Denim服新作
16 Jan 2018