{ SKIP }
文:MenClub Kay Pang
POSTED ON 09 Jan 2018
古著文化喺外國極為普遍,尤其係英、美兩地更加係當中嘅佼佼者,至於亞洲地區則以泰國同日本兩個地區最重視古著文化(其實仲有努力咗一段日子嘅香港同台灣)。縱使「古著」一詞至今依然有人覺得難登大雅之堂,但擅長包裝嘅日本人總有辦法令自己〝昇格〞,例如今次嘅主角「突撃洋服店」!

1985年發跡於神戸旧居留地嘅「突撃洋服店」,至今已經有32年歷史,可以話係日本古著界嘅〝龍頭〞,專攻40年代至80年代洋服嘅佢,最近再次受邀於阪急百貨嘅大阪梅田本店搞Pop-up,連同去年1月份同7月份,已經係雙方連續第3季合作,而且今次更首度加入男裝部份,Pop-Up將會喺1月31日至2月6日舉行,屇時若然喺大阪嘅不妨去潮聖一下!

突撃洋服店 Pop up store
会場:阪急百貨店うめだ本店3階
会期:2018年1月31日〜2月6日
來自広島的洋服職人清水真(Makoto Shimizu)更會由今日起至28日於「靜月裁店」中駐場,為大家即場度身訂造The My Way西裝!
style
【洋服職人駐場!】「靜月裁店」企劃開催
22 Jun 2018
這幾年Hi-End fashion與street fashion的強烈碰撞,傳統男士高級西裝在這戰場上可謂一面倒敗退。這幾季幾乎是闊身剪裁的運動服、tee在單方面主導著時裝市場,作為幫兇的一份子,Raf Simons在接受《Vogue》訪問時也質 ...
style
【回歸巴黎戰場】Raf Simons ss 2019 高級時裝之榮歸?
22 Jun 2018