{ SKIP }
文:MenClub Kay Pang 圖:互聯網
POSTED ON 10 Jan 2018
「又越過高山又越過谷,忍者身體似飛機,天空任意飛…」
呢幾句歌詞,對於一班70、80後嚟講又點會陌生!出自藤子不二雄Ⓐ老師手筆嘅《忍者小靈精(忍者ハットリくん)》,可謂80年代經典動漫之一,亦係「忍者」主題動漫嘅先驅,深深影響另一個90年代經典《忍者亂太郎(忍たま乱太郎)》!

是次同A BATHING APE®(BAPE®)合作,都可以說得上係經典(動漫)遇上經典(裏原潮牌)!設計團隊以《忍者小靈精》最重要嘅兩個角色-小靈精(服部貫蔵)及獅子狗作為今次系列嘅「主角」(當然唔少得仲有小玲瓏、甘麥基同俏皮貓啦!),與身穿忍者服嘅BABYMILO®帶嚟多款單品如Hoodie、Tee等等,當中最「盞鬼」莫過於件Hoodie參照忍者服嘅頭套去設計帽位。有關系列將會喺1月13日正式於日本各大BAPE STORE®。

來自広島的洋服職人清水真(Makoto Shimizu)更會由今日起至28日於「靜月裁店」中駐場,為大家即場度身訂造The My Way西裝!
style
【洋服職人駐場!】「靜月裁店」企劃開催
22 Jun 2018
這幾年Hi-End fashion與street fashion的強烈碰撞,傳統男士高級西裝在這戰場上可謂一面倒敗退。這幾季幾乎是闊身剪裁的運動服、tee在單方面主導著時裝市場,作為幫兇的一份子,Raf Simons在接受《Vogue》訪問時也質 ...
style
【回歸巴黎戰場】Raf Simons ss 2019 高級時裝之榮歸?
22 Jun 2018