{ SKIP }
文:MenClub Frey Lai  
POSTED ON 02 May 2017
上年底Switch仲未推出時,已經有流出過Switch VR嘅專利圖,加上任天堂社長君達島都話過,有考慮為Switch加入VR玩法,所以任天堂推出Switch VR嘅可能性非常高。雖然目前仲係傳聞,但就有YouTuber自製一部「Switch VR」,成功喺Switch上玩到VR效果。

要喺Swicth上玩到VR效果,外國網友Nintendrew就話首先要破解Switch嘅睇片同瀏覽器功能,至於點破解我就唔教大家喇,google大神一下就知道。實際操作就同大家將手機放入VR眼罩差唔多,不過Nintendrew就將Switch放入平板用VR眼罩「Durovis Dive 7」,然後就上YouTube睇返佢自製嘅《薩爾達傳說 時之笛3D》片頭動畫。雖然唔係用嚟玩VR遊,不過睇到VR片都係新嘗試。

其實早喺1995年任天堂就已經出過VR主機「Virtual Boy」,不過當年走得太前,結果好快就玩完。如果考慮到Switch嘅設計同埋流出專利圖,任天堂都似係有備而來,一對無線嘅JoyCon根本同現有嘅VR裝置嘅配置一樣。不過據Nintendrew嘅玩後感嚟睇,太近睇Switch屏幕時會見到畫面起晒狗牙,假如將來真係出Switch VR,唔知有冇firmware update去解決呢個問題呢?



張圖同動畫唔同,隻人偶又同幅畫唔同…
tech
山下俊也 X 吉澤光正 FLARE特別版明日香
19 Apr 2018
採用六角形設計,可以隨意組合顏色同布局,想砌到「蜂巢」幾大都得——只要你間屋道牆夠大就得。
tech
裝置兼藝術 B&O蜂巢狀牆掛式揚聲器
19 Apr 2018