{ SKIP }
文:MenClub 路兒  
POSTED ON 06 Nov 2017
睇戲可能成日見到啲懶有未來感嘅場面,個屏幕直接投射喺半空,主角喺空中比畫兩嘢,就可以控制操作。Sony早前出過部Xperia Touch互動投影機,就將電影中嘅場面變成真實。

6月時Sony推出咗呢款Xperia Touch互動投影機,除咗好似一般投影機咁識得喺牆壁或地面投射23吋畫面,仲會利用紅外線列陣感應技術,以每秒60格速度掃描,感應到用家嘅觸控動作,於是即時揭頁睇相又得,兩個人面對面打機都得。
隨住Android 7.1系統更新,最近Xperia Touch亦加入新功能,支援手勢遙控,顧名思義用手當遙控咁對準畫面一Click,就可以揀片睇。將手指放喺唇上做個「咮」嘅手勢,仲可以控制靜音,又幾智能喎,想扮Iron Man咁有立體顯示屏不是夢呀。
打機最緊要投入,感覺置身喺槍林彈雨或太空荒漠中,面對面同敵人廝殺互片,份外過癮。早排就盛行VR,呢期就輪到MR登場,今回Samsung嘅MR頭戴裝置HMD Odyssey都孖住Samsung Notebook Odyssey正式抵港,12月上旬有得賣 ...
tech
打機新寵MR頭罩 Samsung HMD Odyssey登港
23 Nov 2017
中國大陸向來視外國通訊軟件為心腹大患,對WhatsApp、Facebook、Telegram、LINE等加以封鎖,最近連Microsoft也不能其免,旗下的通訊軟件Skype在大陸被強制下架,理由是未符合國家法律。 ... ...
tech
收緊網絡管制 Skype被大陸強行下架
22 Nov 2017