{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 09 Nov 2017
AI人工智能蔚然成風,帶來生活之便;但亦有人擔心會一如電影情節般背叛人類,存在隱憂;最近AI機械人Sophia成為沙地阿拉伯公民,引起社會關注。著名物理學家霍金亦就話題開腔評論,指「AI或會是人類文明史上最壞的事」,除非社會能控制其發展。
霍金早前於葡萄牙里斯本一個網絡技術峰會上直指,AI有潛力幫助修復對大自然造成的傷害,亦可以消除貧窮同疾病;然而理論上,電腦可以模擬以至超越人類的智能。佢擔心一旦成功製造出強大的AI,可能會成為人類文明史上最壞的事,因為未必能確保AI會係造福人類,定係忽略人類,甚至毀滅人類。

佢提醒人類應該要對潛在風險嚴陣以待,指AI可能會成為強大武器,亦可能會成為新的壓迫工具,對經濟造成嚴重破壞。霍金認為製造者應採取有效措施及管理去預防危機。雖然如此,佢仍然相信,AI可以與人類和平共處,帶來益處。

來源:USA Today

由日本日本宇宙航空研究開發機構(JAXA)發布消息指,旗下所研發嘅探測器「隼鳥2號」成功喺太陽系小行星「龍宮」表面投下兩個名為「MINERVA-II」嘅小型探測機械人,而兩個機械人喺小行星表面著陸後仲完成咗全球首次喺 ...
tech
日本探測器創歷史 首次著陸小行星「龍宮」
24 Sep 2018
今日你能夠上網睇到呢個Post一定要感謝一個人,佢就係「光纖之父」高錕。諾貝爾物理學獎得主兼中大前校長高錕,昨日於沙田白普理寧養中心與世長辭,享年84歲。雖然高錕離開咗我哋,不過佢亦留低咗可以傳送大量資訊嘅 ...
tech
【永遠懷念】光纖之父高錕辭世 留下發明改變世界
24 Sep 2018