{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 29 Nov 2017

最近Bitcoin氣勢如虹,升破10,000美元,人人蜂擁去「開礦」挖Bitcoin,做礦工好過返工啦。只不過,採礦最貴嘅成本唔係部礦機,而係電費,因為重複運算對電力消耗量非常高。於是大家就各出奇謀慳電費,有人仲諗到個偏門免費電力供應:Supercharger充電站。

據外國網媒報道,喺Tesla Owners Worldwide Facebook群組有人腦洞大開,諗到可以改裝部Tesla加接礦機,再拎去Supercharger度,享用平價甚至免費電,慳返一大筆成本,仲可以流動工作唔使屈喺工廠添。點知有車主認真實行,真係改裝部Tesla,喺尾廂加設四組礦機,仲放埋相上群組。假設呢組設定係可行,估計需要3kW電;以香港Tesla收費計,每年首400kWh電為免費,其後每kWh收費$2.3;如果係2017年1月15日前落訂嘅車主就直頭免費充電,He Fat Fat La。

不過,呢位車主嘅做法就引來質疑,Supercharger嘅電如果用喺充車以外嘅其他用途,係咪屬於「偷」呢?目前Tesla條款上未有明文規定Supercharger電力只能用於充車,但有列明會收集車主「充電速率及充電座(包括其所在位置)的相關資訊,以便分析哪些充電站得到利用、電池充電所需時間長短及效率」,都有機會知道車主充電狀況異常。呼籲大家一句,就算免費都切勿亂用啦。

來源:ecomotoringnews.com

AI人工智能勢不可擋,科學家亦繼續不斷尋求更多突破,最近就有專門研究晶片技術嘅科學家話,正喺人類大腦進行測試,嘗試植入AI晶片作醫療用途,15至20年內就可以創造生化人啦。 ...
tech
【生化人成真?】15年後AI晶片可植入人腦
18 Dec 2017
今晚唔講女,但講一件同樣可能影響大家下半身幸福嘅事。
tech
「網絡中立」被打破 以後睇Pornhub要收錢?
15 Dec 2017