{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 30 Nov 2017
Apple向來以旗下產品的保安固若金湯而自豪,不過再鋒利嘅劍都有生鏽一日,日前macOS High Sierra就爆出嚴重安全漏洞,就算唔入密碼都一樣可以拎到管理員權限。Apple急忙推出更新修補漏洞,並向所有用戶致歉。

11月28日有用戶喺網上爆出macOS High Sierra的安全漏洞,指只要利用系統設定中原本隱藏的「root」帳戶,就可以超越管理員權限,即使完全冇輸入密碼,都一樣能夠控制成部機,例如讀取檔案、編輯其他用戶帳戶密碼同Apple ID,以至更改設定等等。不過呢個做法只限黑客能夠親自控制mac機先行得通,目前亦只影響macOS High Sierra一個版本。
Apple反應迅速,翌日隨即發布安全更新修補漏洞,會自動為用戶安裝更新,用戶亦可以自行到mac App Store下載。Apple在聲明中表示,為出現錯誤並造成安全漏洞引起關注深表遺憾,向所有Mac用戶致歉,又指會審視開發過程,防止同類事件再發生。
AI人工智能勢不可擋,科學家亦繼續不斷尋求更多突破,最近就有專門研究晶片技術嘅科學家話,正喺人類大腦進行測試,嘗試植入AI晶片作醫療用途,15至20年內就可以創造生化人啦。 ...
tech
【生化人成真?】15年後AI晶片可植入人腦
18 Dec 2017
今晚唔講女,但講一件同樣可能影響大家下半身幸福嘅事。
tech
「網絡中立」被打破 以後睇Pornhub要收錢?
15 Dec 2017