{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 04 Dec 2017
講起大陸網絡,可能只會諗起有乜嘢App Block咗用唔到,同埋有乜嘢網毒到核爆。尋日第四屆世界互聯網大會就正式喺大陸烏鎮揭幕,雖然國家主席習近平冇親自出席,但就一樣有寫祝賀信,提到中國網絡對外開放的大門不會關閉,只會越開越大,睇嚟係充滿中國特色社會主義嘅「門常開」喎。
賀信由中宣部長黃坤明代讀,習近平於信中指,互聯網發展給世界各國主權、安全及發展利益帶來許多新挑戰。習近平又形容,中國大陸數字經濟發展將進入快車道,希望通過努力,推動世界各國共同搭乘互聯網和數字經濟發展的快車。他又強調中國大陸對外開放的大門不會關閉,只會越開越大。

他重申力倡「四項原則」和「五點主張」,與國際社會一道推動互聯網發展。「四項原則」即尊重網絡主權、維護和平安全、促進開放合作及構建良好秩序。「五點主張」則包括「加快全球網絡基礎設施建設,促進互聯互通」;「打造網上文化交流共用平台,促進交流互鑒」;「推動網絡經濟創新發展,促進共同繁榮」;「保障網絡安全,促進有序發展」及「構建互聯網治理體系,促進公平正義」。

來源:世界互聯網大會網頁

AI人工智能勢不可擋,科學家亦繼續不斷尋求更多突破,最近就有專門研究晶片技術嘅科學家話,正喺人類大腦進行測試,嘗試植入AI晶片作醫療用途,15至20年內就可以創造生化人啦。 ...
tech
【生化人成真?】15年後AI晶片可植入人腦
18 Dec 2017
今晚唔講女,但講一件同樣可能影響大家下半身幸福嘅事。
tech
「網絡中立」被打破 以後睇Pornhub要收錢?
15 Dec 2017