{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 05 Jan 2018
安全專家日前報告Intel等晶片處理器存在嚴重安全漏洞「Meltdown」及「Spectre」,黑客有機會盜取儲取的個人密碼、暫存檔案等核心記憶內容Apple起初未有回應,最終美國時間昨日亦確認未能幸免,所有iPhoneiPadMac裝置均受漏洞影響。
Apple在官網中發聲明指,所有iOSMac裝置均存在MeltdownSpectre漏洞風險;目前未有報告用戶因而被入侵盜取資料。不過,Apple表示已透過iOS 11.2macOS 10.13.2tvOS 11.2防禦Meltdown,避免黑客盜取晶片記憶體上的個人私隱,更強調更新「不會顯著減慢效能表現」;而Apple Watch則不受Meltdown影響。

Apple又指,黑客需要在用戶的裝置上安裝惡意程式,方能入侵裝置,因此建議用戶只在可信任的網站下載檔案。未來數日Apple會再為Safari發放安全更新,協助修補Spectre漏洞。有網絡安全專家認為,Apple今次應對資安危機反應遲緩,比MicrosoftGoogle遲了一截才公布對策,會令企業客戶信心動搖,日後未必再採用iPhoneiPad為辦公用途。

來源:Apple, 路透社

由日本日本宇宙航空研究開發機構(JAXA)發布消息指,旗下所研發嘅探測器「隼鳥2號」成功喺太陽系小行星「龍宮」表面投下兩個名為「MINERVA-II」嘅小型探測機械人,而兩個機械人喺小行星表面著陸後仲完成咗全球首次喺 ...
tech
日本探測器創歷史 首次著陸小行星「龍宮」
24 Sep 2018
今日你能夠上網睇到呢個Post一定要感謝一個人,佢就係「光纖之父」高錕。諾貝爾物理學獎得主兼中大前校長高錕,昨日於沙田白普理寧養中心與世長辭,享年84歲。雖然高錕離開咗我哋,不過佢亦留低咗可以傳送大量資訊嘅 ...
tech
【永遠懷念】光纖之父高錕辭世 留下發明改變世界
24 Sep 2018