{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 09 Jan 2018

講起VR,大家可能會諗起「戴住個好重嘅頭罩」、「睇手機芒」、「哪有錢___」等關聯詞,不過今次Oculus就聯同小米打破大家舊有嘅迷思,合作推出全新VR裝置,國際版係去年10月發布嘅「Oculus Go」,而大陸版就叫「小米VR一體機」

喺美國消費電子展(CES),Oculus宣布小米會成為Oculus Go嘅「硬件夥伴」,意味住部機會交由小米生產;另外小米會獨立推出一款「小米VR一體機」,只會喺中國大陸市場發售。兩款機都係「一體機」,唔使額外連接手機或者PC,而係利用Oculus底層技術,就可以睇到VR內容,創新得嚟又方便。

兩款VR裝置嘅設計同規格基本上一模一樣,配備Qualcomm Snapdragon 821處理器、Fast-Switch 2K LCD屏幕,仲內置埋全景聲耳機,同時都有3.5mm耳機插口。最大分別就係VR內容由Facebook提供,小米VR一體機就會由小米自己「為中國用戶度身訂造」,號稱會「同時兼容小米VR內容及Oculus平台的VR內容」咁話。

Oculus Go預計今年初喺全球上市,定價199美元(約1,550港元);小米VR一體機嘅上市日期同定價則有待公布。今次Oculus同小米合作,唔少人歸功於Facebook虛擬實境副總裁、Oculus負責人Hugo Barra,皆因佢之前曾任小米全球副總裁,對於今次合作,佢就形容:「Oculus Go和小米VR一體機實現了介於手機VR和PC VR之間的全新VR一體機類別中的首個突破。我們相信,這款一體機是體驗VR最簡單的方式。」


由日本日本宇宙航空研究開發機構(JAXA)發布消息指,旗下所研發嘅探測器「隼鳥2號」成功喺太陽系小行星「龍宮」表面投下兩個名為「MINERVA-II」嘅小型探測機械人,而兩個機械人喺小行星表面著陸後仲完成咗全球首次喺 ...
tech
日本探測器創歷史 首次著陸小行星「龍宮」
24 Sep 2018
今日你能夠上網睇到呢個Post一定要感謝一個人,佢就係「光纖之父」高錕。諾貝爾物理學獎得主兼中大前校長高錕,昨日於沙田白普理寧養中心與世長辭,享年84歲。雖然高錕離開咗我哋,不過佢亦留低咗可以傳送大量資訊嘅 ...
tech
【永遠懷念】光纖之父高錕辭世 留下發明改變世界
24 Sep 2018