{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 09 Feb 2018
Facebook最近積極改革,三日唔埋兩日就改一次介面,最近又有傳聞指Facebook計畫喺留言上新增「Downvote」(負評)掣,用戶除咗可以讚好或回應留言外,亦可以對有冒犯性或誤導的留言畀負皮。

網上流傳Facebook測試「Downvote」掣的截圖畫面,可見Facebook計畫喺留言欄加入討論區式嘅負評掣。Facebook發言人已經證實,正向美國小部分用戶測試呢套「Downvote」負評制,用戶可以喺專頁公開嘅帖子中,向有問題嘅留言留負評,並回報為「冒犯性」、「誤導大眾」抑或「離題」。

用戶按下「Downvote」按鈕後,該留言就會自動隱藏,不再向畀負評的用戶顯示,某程度上就好似全民皆管理員咁,唔鍾意個留言可以自行隱藏。留言負評總數不會公開顯示,Facebook亦強調佢哋並唔係想測試一個「Dislike」掣,而係希望可以畀用戶為專頁公開帖子嘅留言提供更多回應。
來源:The Verge
晶片龍頭Qualcomm就宣布會改善TrueWireless技術,令耳機連線更穩定,從而節省電力。
tech
Qualcomm升級真無線耳機技術 更慳電更穩定
22 Feb 2018
大陸一名「吃雞」主播就諗到樣絕世好禮:250隻鐵鍋,另附手寫賀卡:「希望也能吃到你。」
tech
【想吃到你】《吃雞》主播送250隻鐵鍋「示愛」
22 Feb 2018