{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 09 Feb 2018
手機、充電池過熱冒煙事件間中會發生,不過今次冒煙嘅主角就比較唔尋常——係Apple嘅無線耳機AirPods。美國一名男子於健身室聽住AirPods做運動期間,右邊耳機突然爆開冒煙,幸而未有人受傷,屬首宗AirPods冒煙事故。

美國佛羅里達州男子Jason Colon指,日前他在健身室戴著AirPods做運動期間,突然注意到右邊耳機冒煙,於是立刻脫下耳機並向人求助。其後當他回來時,AirPods的右邊耳機已經爆開變形,更有燒過的痕跡。
Jason Colon直呼好彩,假如佢未有及時除下耳機的話,被炸開嘅就唔止係耳機,連帶佢隻耳珠都有可能會被燒傷。目前仍然未清楚耳機冒煙的原因,Jason Colon認為係電池問題;Apple方面則表示高度重視事件,並會聯絡事主調查。
來源:WFLA
晶片龍頭Qualcomm就宣布會改善TrueWireless技術,令耳機連線更穩定,從而節省電力。
tech
Qualcomm升級真無線耳機技術 更慳電更穩定
22 Feb 2018
大陸一名「吃雞」主播就諗到樣絕世好禮:250隻鐵鍋,另附手寫賀卡:「希望也能吃到你。」
tech
【想吃到你】《吃雞》主播送250隻鐵鍋「示愛」
22 Feb 2018