{ SKIP }
文:MenClub 魏文青  圖:互聯網
POSTED ON 14 Jun 2018
出身自英國利物浦嘅音樂家、樂團「Ladytron」成員、藝術家,同時亦係一位專業攝影師,尤其擅長捕捉各種地貌嘅影像。佢嘅最新作品系列「Lux Noctis」就以無人機於夜空中點亮多個山岳,形成一幅幅奇特嘅風景。

Reuben以除咗以無人機作為光源,令圖像產生虛幻感,亦利用長曝加上無人機圍繞山頂飛行而拍出一個個「光環」,令明明在地球上現實存在嘅山岳變成外星探險電影中的奇景。Reuben接受「Colossal」訪問時指,他將此系列視為「Zero Trace」的一種(即攝影師完全沒有觸碰、改變對象的風格),同時也有19世紀「壯麗(Sublime」的浪漫主義,以及科幻空想的元素在。縱然相片都有經過一定後製,但亦唔係單純的Photoshop作品。

在自己嘅官網上,Reuben指每日我哋都會接觸到大量熟悉的美麗事物,所以希望透過為地貌帶來新鮮感而「更新」我們對世界的認知。睇黎都相當成功啦。
Reuben Wu
《PUBG》(絕地求生)第三個遊戲地圖「Sanhok」將會喺本周五嘅更新中同大家見面,「Sanhok」地圖將會係一個4km x 4km嘅地圖,地圖內嘅專屬武器QBZ95取代咗原有嘅SCAR-L,而遊戲內嘅聲效及UI都會有所改善。 iframe ...
tech
【食雞】PUBG新地圖Sanhok星期五上線
20 Jun 2018
唔止智能家居,酒店都要步入智能時代。Amazon宣布一個名為「Alexa For Hospitality」嘅新計劃,希望將語音助理Alexa應用喺酒店中。同時,Amazon亦宣布與萬豪國際酒店集團(Marriott International)合作,喺今年夏天為 ...
tech
Amazon為酒店推出Alexa系統 ​
20 Jun 2018