{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 05 Apr 2018
到底Apple好啲定Samsung好啲?呢個問題真係霍金翻生都唔識答。美國維修網站就根據維修數據,為各大品牌嘅電腦可靠度評分,統計出Apple獲得最高評分嘅A+級,Samsung緊隨其後得到A-級。
網站Rescuecom綜合自己網站各品牌電腦的維修個案數據,以及品牌的美國市場率,為各品牌電腦的「可靠度」評分。Apple獲得665分,大幅拋離第二名僅得270分的Samsung,不過兩者在榜上同樣獲評為「A」級。網站形容兩個品牌時尚、優雅及強大,超越其他品牌。但是,Rescuecom亦提到,Apple價格較貴,Samsung是個更相宜的選擇。
然而,有外媒質疑Rescuecom的評分標準,指該網站未有列出詳細數據,亦未有公開是否已獲Apple授權成為維修中心。Rescuecom亦批評DellAcerHPAsus的電腦「設計落後」,令中心疲於維修,同時又推薦Lenovo ThinkPad 13,令人質疑其評分本身的「可靠度」。
來源:Rescuecom
距離第一位太空人岩士唐登陸月球已經有49年歷史,唔少人會疑惑點解過咗接近半個世紀我哋嘅太空旅遊唔止唔能夠踏上月球,而且仲只係啱啱起步。早前Elon Musk旗下嘅太空科技公司SpaceX公布咗全球首位月球觀光客身份, ...
tech
【太空旅遊】點解SpaceX只提供繞月旅程 而唔可以登陸月球
25 Sep 2018
由日本日本宇宙航空研究開發機構(JAXA)發布消息指,旗下所研發嘅探測器「隼鳥2號」成功喺太陽系小行星「龍宮」表面投下兩個名為「MINERVA-II」嘅小型探測機械人,而兩個機械人喺小行星表面著陸後仲完成咗全球首次喺 ...
tech
日本探測器創歷史 首次著陸小行星「龍宮」
24 Sep 2018