{ SKIP }
文:MenClub 路兒  圖:互聯網
POSTED ON 05 Apr 2018
到底Apple好啲定Samsung好啲?呢個問題真係霍金翻生都唔識答。美國維修網站就根據維修數據,為各大品牌嘅電腦可靠度評分,統計出Apple獲得最高評分嘅A+級,Samsung緊隨其後得到A-級。
網站Rescuecom綜合自己網站各品牌電腦的維修個案數據,以及品牌的美國市場率,為各品牌電腦的「可靠度」評分。Apple獲得665分,大幅拋離第二名僅得270分的Samsung,不過兩者在榜上同樣獲評為「A」級。網站形容兩個品牌時尚、優雅及強大,超越其他品牌。但是,Rescuecom亦提到,Apple價格較貴,Samsung是個更相宜的選擇。
然而,有外媒質疑Rescuecom的評分標準,指該網站未有列出詳細數據,亦未有公開是否已獲Apple授權成為維修中心。Rescuecom亦批評DellAcerHPAsus的電腦「設計落後」,令中心疲於維修,同時又推薦Lenovo ThinkPad 13,令人質疑其評分本身的「可靠度」。
來源:Rescuecom
綠色和平就炮轟Apple與其搞機械人回收產品,不如集中火力,延長產品壽命,咁先係真正環保。
tech
Apple推回收機械人Daisy 環團籲延長產品壽命
20 Apr 2018
大熱嘅雙鏡頭加上親民嘅系統,仲有2K曲芒,Nokia粉絲會否心動?
tech
蔡司雙鏡+2K屏幕 Nokia 8 Sirocco回歸
20 Apr 2018